София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Ердоган почете деня на Ататюрк

Турският президент наблегна на националното единство в речта си

18 дниПолитика 10 Васил Василев

Турският президент Реджеп Ердоган отбеляза в неделя Деня на паметта на Ататюрк, Деня на младежта и спорта, като наблегна на националното единство, предаде Анадолската агенция. В посланието си Ердоган изтъкна историческото значение на 19 май, отбелязващ началото на войната за независимост на Турция, водена от Мустафа Кемал Ататюрк през 1919 г.

19 май 1919 година е денят, в който Ататюрк, който по-късно е основател на Република Турция, пристига в черноморския град Самсун от Истанбул, за да започне войната, която четири години по-късно превръща държавата в модерна Турция.

През 1938 г. Ататюрк посвещава 19 май на младежта на турската нация като Ден на младежта и спорта - национален празник, при който младите хора участват в спортни и културни дейности с официални церемонии в цялата страна.

Ердоган подчерта непреходното значение на събитието, като го нарече "основополагащ камък" за изграждането на силна Турция. „Тази дата означава искрата на независимост и бъдещи стремежи, запалени от всяко кътче на нашата нация срещу вражеската окупация. Националната борба, която започна в Самсун, се разпространи в Анадола, достигайки критични точки в Амасия, Ерзурум, Сивас и в крайна сметка Анкара“, каза той . Ердоган потвърди важността на „духа на 19 май“, описвайки го като най-голямото предимство на Турция в посрещането на съвременните предизвикателства. „Нашата борба за развитие, растеж и овластяване може да продължи само чрез възприемане на същността, принципите, идеалите и целите на 19 май“, отбеляза той. Президентът призова младежите да подкрепят този дух с решителност и единство, като каза пред лицето на всички натиск и провокации: „Нашият напредък разчита на духа на 19 май. Младежта от новия турски век трябва да защити това наследство с увереност и солидарност“.

Обръщайки се към представители на младежта и национални спортисти в Истанбул, Ердоган похвали активната роля на младежта в националните дела, отбелязвайки нарастващата им значимост в области като наука, изкуство, медии и спорт. „Радваме се да видим, че нашите млади хора са в челните редици на всеки въпрос, засягащ нашата нация днес, както са били през цялата ни хилядолетна история“, отбеляза той.{\rtf1}