София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фандъкова: Нивата на реките са повишени с около 50-60 см (СНИМКИ)

Започнало е изпускане на водни количества от р. Блато
52 сЕвроком 130

"Между 25 и 34 литра на кв. м валежи са паднали в последните 24 часа на територията на Столична община по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Нивата на реките са повишени с около 50-60 см". Това отчете кмътът на града Йорданка Фаднъкова във Фейсбук, след като посети Нови искър.

Фаднъкова пише, че е започнало изпускане на водни количества от р. Блато в район „Нови Искър“ с отваряне на дигата към полето. Целта е да се намали притока и да спрем наводняването на дворове и мазета. "60 са подадените сигнали от гр. Нови Искър, с. Житен, с. Мировяне и 6 от кв. „Горна Баня“. В отводняването им се включват всички екипи на аварийната дирекция на Столична община и екипи на Пожарната, които вече изградиха и над 100 нови диги в критични участъци. За отварянето на дигата на р. Блато към земеделските земи имаме решение на „Напоителни системи“ и разговарях с министъра на земеделието", обяснява кметът.

Фандъкова информира, че се наблюдават нивата на всички язовири на територията на общината – яз. „Суходол“ и яз. „Мрамор“ преливат през преливниците, а останалите се изпускат контролирано.