София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Гешев сезира Конституционния съд за незаконния добив на подземни богатства

Това е поредното дело, което главният прокурор завежда в КС

26 сПравосъдие 506 Калоян Ненчев

Главният прокурор Иван Гешев заведе поредно дело в Конституционния съд. Този път - за да защити правата на хора, чиито движими вещи подлежат на конфискация, защото са ползвани за престъпление, без собствениците им да са участвали в престъплението. Това е петото конституционно дело, което Гешев инициира от началото на годината.

Според закона превозното средство се отнема и когато не е собственост на извършителя на престъплението, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на инкриминираното деяние.

Гешев посочва, че отговорността е лична, а в оспорената част на разпоредбата, макар и отнемането да не е изрично формулирано като наказание, „на практика се санкционират лица за чужда вина, което е конституционно нетърпимо като противоречащо на принципа на правовата държава“. Той допълва, че законовият текст не съответства на концепцията на Конституцията за правова държава и произтичащите от нея права на неприкосновеност на частната собственост и право на защита.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!