София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

"Граждани на света": Шолц и Зеленски получиха наградата

Атлантическият съвет им я връчи на проява на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

1 мОбщество 383 Иванина Игнатова

Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски бяха отличени с наградата "Гражданин на света" ("Global citizen"), връчвана от Атлантическия съвет. Те я получиха по време на проява на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде ДПА.

Отличието се присъжда на личности, "които са допринесли за положителна промяна в своите общества и които въплъщават ангажимент за международно сътрудничество". Те се връчват всяка година по време на сесията на Общото събрание на ООН.

На церемонията Шолц заяви, че за него е чест да получи наградата заедно със Зеленски.

"Бруталната война на Русия срещу Украйна се води в Европа, но в същото време това е атака срещу основните принципи на нашия международен ред", каза той. 

Канцлерът отново обеща, че Германия ще подкрепя Зеленски и Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Зеленски посвети наградата си на войниците, които се сражават срещу Русия, и на "милите дечица", убити от "руските терористи". Той я посвети и на "храбрите държави, които бяха с нас и ни подкрепяха", както и на всички хора, които са се борили за свободата по света подобно на Украйна.

Наградите бяха връчени по време на тържествена вечеря, за която можеха да бъдат закупени билети на стойност до 2500 долара.

Японският министър-председател Фумио Кишида и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също получиха наградата.