София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ХДС спечели изборите в Хърватия

На второ място с три места е Социалдемократическата партия

ХДС спечели изборите в Хърватия

На второ място с три места е Социалдемократическата партия

12 месецаИзбори 2019 4 Боряна Райчева


 

Хърватската партия на демократичния съюз (ХДС), която е водещата политическа сила в Хърватия, води изборите за Европейски парламент с 23,34%, като получава от четирима депутатски мандати от 12. Това са изходни анкети, публикувани след закриването на избирателните секции.
На второ място с три места е Социалдемократическата партия на Хърватия, която набира 18.38%. Също така, един от техните представители в Европейския парламент ще получи избирателния списък на Мислав Колакушич, платформата на хърватския суверенитет, партията Жива стена, Амстердамската коалиция, Независимата партия за Хърватия.
Наблюдателите отбелязват, че резултатите на управляващата партия са по-ниски от очакваните. Според предизборните изчисления ХДС, която действа от гледна точка на националния консерватизъм и е член на Европейската народна партия, трябваше да получи по-голям брой гласове, като се има предвид, че германският канцлер Ангела Меркел лично се изказа на партийния митинг.
Първите официални резултати по отношение на обемите на бюлетините, обработени на избирателните секции, ще започнат да се публикуват след 23 часа местно време след затварянето на избирателните секции в Италия. Окончателните резултати ще бъдат обявени в понеделник следобед по време на пресконференцията на Държавната избирателна комисия.