София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Израел и "Хамас" на път да освободят още заложници на фона на преговори за удължаване на примирието

Около 160 заложници остават в Газа

3 месецаВойна 9 Лазар Лазаров

Очаква се Хамас и Израел да освободят повече заложници и затворници в сряда, последния ден от удълженото шестдневно примирие в конфликта в Ивицата Газа, докато вниманието е насочено към това дали посредникът Катар може да договори ново удължаване, предава Ройтерс. 

Израелските медии, цитирайки кабинета на министър-председателя, съобщиха, че Израел е получил списък със заложници, които се очаква да бъдат освободени от Хамас в сряда. Кабинетът на министър-председателя няма коментар.

Израел каза, че примирието може да бъде удължено допълнително, при условие че Хамас продължава да освобождава поне 10 израелски заложници на ден. Но с по-малко жени и деца, които все още са в плен, запазването на тишината на оръжията след сряда може да изисква преговори за освобождаване на поне някои израелски мъже за първи път.

Палестинската въоръжена групировка Хамас и съюзническата групировка Ислямски джихад освободиха 12 заложници във вторник, с което общо освободените от началото на примирието в петък достигнаха 81. Това бяха предимно израелски жени и деца, както и чужди граждани.

Заложниците - 10 израелски жени и двама тайландски граждани - са на възраст от 17 до 84 години и включват двойка майка-дъщеря. На всички бяха направени първоначални медицински прегледи, след което бяха преместени в израелски болници, където трябваше да се срещнат със семействата си.

Малко по-късно Израел освободи 30 палестинци от затвора Офер в окупирания Западен бряг и център за задържане в Йерусалим. Клубът на палестинските затворници, полуофициална организация, каза, че половината са жени, а останалите са тийнейджъри. С това общият брой на палестинците, освободени по силата на примирието, стана 180.

Катар, който посредничи в непреките преговори между Хамас и Израел, довели до прекратяване на огъня, във вторник беше домакин на шефовете на шпионажа от израелския Мосад и ЦРУ на Съединените щати.

Длъжностните лица обсъдиха възможните параметри на нова фаза от споразумението за примирие, включително освобождаването от Хамас на заложници, които са мъже или военен персонал, а не само жени и деца, каза източник, информиран по въпроса. Те също така разгледаха какво може да е необходимо за постигане на прекратяване на огъня, продължаващо повече от няколко дни.

Катар разговаря с Хамас преди срещата, за да разбере на какво може да се съгласи групата. Израелците и Хамас сега вътрешно обсъждат идеите, разгледани на срещата, добави източникът.

Отделно във вторник външните министри на страните от Групата на седемте призоваха в съвместно изявление за удължаване на прекратяването на огъня и повече хуманитарна помощ.

Около 159 заложници остават в Газа. Белият дом съобщи във вторник, че това включва осем до девет американци. Говорителят на националната сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че САЩ се надяват, че Хамас ще освободи повече американци и че правителството на САЩ ще работи с Катар за удължаване на паузата в битките.

"Искаме да видим всички заложници навън. Начинът да направим това са тези паузи", каза Кърби пред репортери, пътуващи в самолета на президента във вторник.

Примирието донесе на Газа първата почивка след седем седмици битки и бомбардировки, превърнали голяма част от крайбрежния анклав в развалини. Той трябваше да изтече през нощта срещу вторник, но двете страни се съгласиха да удължат паузата, за да позволят освобождаването на още хора.

Израелската обсада доведе до колапс на здравната система на Газа, особено на север, където не функционират болници. Световната здравна организация каза, че повече жители на Газа може скоро да умрат от болести, отколкото от бомбардировки и много от тях нямат достъп до лекарства, ваксини, безопасна вода и хигиена и никаква храна.

Повече от две трети от 2,3-милионното население на Газа са загубили домовете си от израелските бомбардировки, като хиляди семейства спят грубо в импровизирани убежища само с вещите, които могат да носят. Те изпитват отчаяна липса на храна, гориво и чиста вода.

„Имаме драматична хуманитарна ситуация. В същото време искаме да имаме пълно освобождаване на всички заложници, което смятаме, че трябва да бъде безусловно и незабавно. Но ние се нуждаем от хуманитарно прекратяване на огъня в Газа сега“. Това каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш  пред репортери във вторник.

Временното прекратяване на огъня позволи на около 800 камиона с хуманитарна помощ да влязат в Газа, а първият от трите американски самолета с хуманитарни доставки за Газа кацна в Египет във вторник.

Ръководителят на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс трябваше да пътува до йорданската столица Аман в сряда, за да обсъди отварянето на ГКПП Керем Шалом, за да позволи на хуманитарната помощ да влезе в Газа от Израел.

Разположен на пресечната точка на Израел, Ивицата Газа и Египет, пропускателният пункт Керем Шалом транспортира повече от 60% от помощта, отиваща в Газа преди настоящия конфликт.

Помощта за Газа сега идва през ГКПП Рафа на египетската граница, който е предназначен за пешеходни преходи, а не за камиони.

Снимка: БГНЕС