София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Лидерите на ЕС обсъждат отношенията на ЕС с Великобритания и Русия

Стратегическа дискусия

Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 24-25 май 2021 г. в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят темите COVID-19, климат, отношенията ЕС-Великобритания и отношенията между ЕС и Русия.

Лидерите на ЕС ще направят преглед на епидемичната обстановка, включително ускоряване процеса на разрешаване, производство и разпространение на ваксините, както и на ваксинационните кампании и ще обърнат внимание на координираните действия в отговор на пандемията. Акцент в разговорите ще бъде поставен върху актуалното състояние на работата по цифровия зелен сертификат.

Дискусията по темата за климата е в съответствие със заключенията на Европейския съвет от 10-11 декември 2020 г. Лидерите ще проведат дискусия с оглед приемането на допълнителни насоки, преди ЕК да представи пакет от законодателни предложения за начините, по които всички икономически сектори могат да допринесат за постигането на целите за намаление на емисиите на парникови газове 2030 г.

Европейският съвет ще обсъди също актуални въпроси на отношенията на ЕС с Обединеното кралство с фокус върху прилагането на Споразумението за търговия и сътрудничество и изпълнението на Споразумението за оттегляне. Лидерите ще проведат и стратегическа дискусия по отношенията ЕС-Русия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!