София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Лукашенко: Украйна предложи на Беларус пакт за ненападение

Вижте подробностите

13 мПолитика 166

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че Украйна е предложила на Минск пакт за ненападение, предаде беларуската държавна информационна агенция БеЛТа, цитирана от Ройтерс.

Според БеЛТа Лукашенко е казал, че Украйна е предложила да бъде подписан пакт за ненападение между двете държави, като междувременно е подчертал, че Киев продължава обучението на "бойци и екстремисти":

"Не знам защо украинците правят това. От една страна ни молят по никакъв начин да не воюваме с Украйна, за да не се придвижат наши войски там. Предлагат да подпишем пакт за ненападение", заяви Лукашенко, цитиран от БеЛТа.

Беларуският президент е отправил обвинения и към западните държави, че въоръжават бойци в Украйна, които имат потенциала да дестабилизират Беларус.

Лукашенко също е подчертал, че всички вътрешни заплахи за Беларус ще бъдат разглеждани с цялата "суровост", добавяйки, че всички екстремисти "са били предупредени".