София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Макрон постави „борбата за либерална демокрация“ в центъра на френското председателство на ЕС

„Ние сме онова поколение, което преоткрива несигурността на върховенството на закона“

Френският президент Еманюел Макрон определи „борбата за либерална демокрация“ като един от ключовите въпроси в дневния ред на Франция при председателството на Съвета на Европейския съюз, в реч в Европейския парламент в Страсбург в сряда.

„Ние сме онова поколение, което преоткрива несигурността на върховенството на закона и демократичните ценности. Първо, либералната демокрация в политическия смисъл на това понятие. През последните години хората казаха, че този режим, който Европа е измислила, се е уморил, неспособен да се изправи пред големите предизвикателства на века ," каза той. "Ние, конкретно, всички заедно демонстрирахме обратното на предубеждението, което се налага. Ето защо ще се изправим пред предизвикателството в борбата за либерална демокрация."

Френският президент добави: „Между другото тази борба се води от няколко авторитарни сили по нашите граници. И тя се връща в някои от нашите страни. Виждаме как тази революция се случва, тъй като тя подкопава основите на нашата история."

„Това, което трябва да изградим, е европейски ред, основан на принципи и правила, зад които сме се обединили, които сме събрали не срещу или без, а с Русия преди 30 години, което искам да спомена.

Президентът също така изтъкна борбата с изменението на климата, дигиталната революция, правото на аборт, дискриминацията и социалната държава като въпроси, които той желае да бъдат засилени по време на мандата на Франция начело на Съвета на Европейския съюз.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!