София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Марияна Николова: Очаква ни изпълнен с предизвикателства зимен сезон

"В страната ни туристическата индустрия произвежда 12% от БВП", посочи тя

Марияна Николова: Очаква ни изпълнен с предизвикателства зимен сезон

"В страната ни туристическата индустрия произвежда 12% от БВП", посочи тя

1 мЕвроком 1009


Очаква ни изпълнен с предизвикателства зимен сезон. Това каза министърът на туризма Марияна Николова в обръщението си по повод Световния ден на туризма – 27 септември.

"Вярвам, че с общи усилия и действията, които предприемаме, ще се справим заедно. И ще защитим извоюваното признание от Световния съвет за пътувания и туризъм – България - дестинация с печат за безопасност и хигиена", посочи тя.

"Българите са осъществили над 2 милиона и половина туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1 милион и 100 хиляди пътувания", допълни министърът.

В страната ни туристическата индустрия произвежда 12% от БВП, но летният сезон, който бележи до 70 на сто спад в световната индустрия и около 90% понижение на резервациите, доведе до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и потребители, към малки групи туристи и предприемане на мерки за пълен рестарт на туристическия сектор. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 на сто.