София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Меркел и Ердоган обсъдиха миграционната сделка между ЕС и Турция

Турският лидер изрази мнение, че всички виждат положителните последици от диалога
4 мПолитика 483 Боян Марков

Турският президент Реджеп Ердоган разговаря с германския канцлер Ангела Меркел чрез видеоконферентна връзка. Това съобщиха от президентската администрация на Турция.

Двамата лидери обсъдиха актуализацията на миграционното споразумение между Турция и ЕС, подписано през март 2016 година.

"По време на разговорите бяха обсъдени двустранните отношения, регионални въпроси, както и стъпки за подобряване на отношенията между Турция и ЕС. Президентът Ердоган изрази мнение, че всички виждат положителните последици от диалога, когато той доминира в отношенията между Турция и ЕС, а личният принос на Ангела Меркел играе важна роля за създаването на тази атмосфера", заявиха от администрацията на държавния глава.

"Президентът Ердоган заяви, че е необходимо да се положат усилия за предотвратяване на влошаването на настоящата ситуация от онези държави-членки на ЕС, които не искат да разберат стойността на отношенията с Турция. Той изрази надежда, че докладът, който ще бъде представен на срещата на върха на ЕС на 25-26 март, ще отразява предложенията за бъдещето на връзките между Турция и ЕС от обективна и конструктивна гледна точка за изграждането на позитивна програма", се казва още в изявлението.

"Президентът Ердоган отбеляза, че работата по актуализиране на миграционното споразумение трябва да се извърши изчерпателно, като се засегнат такива елементи като безвизов режим, актуализиране на митническия съюз и отваряне на нови глави на преговорите за членството на Турция в ЕС", заявиха още от администрацията. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!