София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Монетно съкровище от "Света Неделя"

Регионален исторически музей - София излезе с постоянна експозиция
пропускане

Монетно съкровище от "Света Неделя"

Регионален исторически музей - София излезе с постоянна експозиция

15 чКултура 1331 Боян Марков


Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей - София отбелязва петата си годишнина на 17 септември 2020 година. В чест на празника на града бе изложено монетно съкровище, което е открито по време на археологически проучвания през 2015 година на площад "Света Неделя".

"Съкровището представлява състав от близо 3000 монети - голяма част от тях сребърни и съвсем малка част бронзови. От 17 септември нататък това е част от постоянната експозиция на музея и може да бъде видяно от всички."

Това заяви ПР-ът на музея Ерина Кръстева. Тя разказа специално пред "Евроком" за останалите експозиции, които са част от Регионалния исторически музей - София.

"Започваме с акцента съкровището. Но то е от постоянната експозиция. Временните сме ги концентрирали в различни други аспекти. Една от тях е ежегодната ни изложба "Археология на София и софийско". Това е шестата поред такава изложба. Тя акцентира върху откритията на територията на София и всички проучвания през изминалите археологически сезони."

На въпрос с какво ценностите на София се променят през годините, Кръстева отговори:

"Силно се надявам да е за добро. Да е в по-духовни измерения и това, което показваме тук като отражение на материалната култура, да го съизмерваме с духовните си ценности."