София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Над 1 милион души са гласували преференциално

Очакват се сериозни размествания в листите
4 годиниИзбори 2017 157 Боряна Райчева

Над 1 милион и 200 хиляди избиратели са се възползвали от правото си да гласуват преференциално. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. Преференциите все още се обработват, но е ясно, че може да пренаредят някои от листите.

Например бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски, който е 11-и в листата на ГЕРБ в града, е получил достатъчно преференции, за да се придвижи на втората позиция и да стане депутат.

В Плевен Цецка Цачева, която беше втора в листата на Бойко-Борисовата партия, вероятно ще бъде изместена чак на четвърто място и може да не влезе в Народното събрание.

Феноменът 15/15, наречен на името на Момчил Неков, който през 2014 стана евродепутат от листата на БСП, фигурирайки на 15-о място, може да размести още партийни нареждания по места, но все още е рано да се каже, тъй като обработката на резултатите изисква време.

ЦИК засега отчита избирателна активност от около 43 %.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!