София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

”New York Times”: В САЩ случаите на Covid-19 растат при отворени ресторанти

"Когато се носят маски, наблюдаваме намаление на случаите и смъртността"
2 мОбщество 338 Мирослав Митков

Отварянето на ресторантите и отмяната на задължителните маски са свързани с повишение на случаите на COVID-19, предупредиха изследователи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. "Ню Йорк Таймс" публикува заключения от наблюденията им в различни щати по повод решението на Тексас и Мисисипи да отменят изискването да се носят маски.

В районите, където бяха отворени ресторантите, се наблюдава увеличение на броя на новите случаи около шест седмици по-късно, а смъртността се увеличава около 2 месеца по-късно. Изследването не установява причинно-следствена връзка между двете, но резултатите от него се покриват с други, които показват, че носенето на маски намалява разпространението на заразата и че затворените пространства са рисково място за заразяване заради аерозолите, които могат да се задържат във въздуха и с които се пренася вирусът, посочва изданието.

"Когато се носят маски, наблюдаваме намаление на случаите и смъртността. Когато ресторантите са отворени, има увеличение в броя на случаите и на починалите", казва Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол на заболяванията. "Затова препоръчваме мерки в тази посока, особено когато сме в плато с висока заболевамеост", допълва тя.

В петък Националната ресторантьорска асоциация на САЩ, която представлява 1 млн. ресторанти и заведения, критикува изследването на центъра и го обяви за "необоснована атака срещу най-засегнатия сектор в пандемията". Асоциацията изтъква, че авторите на проучването не са наблюдавали други фактори извън отворените ресторанти, които биха могли също да допринесат за ръст на заболеваемостта - например заразяване на работното място и пр.

"Ако се установи, че когато има ръст в продажбите на сладолед, се увеличават и нападенията от акула, това няма да означава, че сладоледът причинява нападенията от акула", посочва асоциацията в изявление. Оттам критикуват авторите на изследването и за това, че не са измерили доколко мерките се спазват, освен това не са откроили разликата между храненето на открито и на закрито. "Безотговорно е да се стоварва цялата вина за разпространението на COVID-19 върху една единствена индустрия", заявяват ресторантьорите.

В САЩ случаите и жертвите започнаха на много места да намаляват, поради което местните власти започнаха да отпускат ограниченията. Наскоро в Ню Йорк бе разрешено ограничено посещение на ресторантите. В четвъртък губернаторът на Кънектикът обяви, че по-късно този месец ще бъдат отменени ограниченията в капацитета за ресторанти, фитнеси и офиси. И на двете места маските все още са задължителни.

Колкото и бизнесът да оспорва заключенията на центъра, учените не са изненадани от тях. "Изследването не ни изненадва - казва Джоузеф Алън, професор от института по обществено здраве на Харвард. - Изненадващо е, че някои щати решават да игнорират данните и да отварят твърде бързо, премахвайки изискванията за носене на маски и отваряйки ресторантите".

Според други учени, новите данни потвърждават отдавна известното, че вирусът се разпространява главно по въздушен път, че физическата дистанция може да не е достатъчна за предотвратяване на заразяването в някои ситуации и че маските поне частично блокират пренасяните по въздуха вирусни частици. Здравните съветници на президента Джо Байдън смятат, че не е сега моментът да се разхлабват ограничения. В четвъртък среднодневният брой нови случаи остава 62 924. В сравнение с две седмици по-рано се отчита намаление от 14%, но все пак новите случаи остават близо до пиковите стойности от миналото лято. Въпреки че смъртността намалява, отчасти благодарение на ваксинационната кампания в старческите домове, все още е нормално да се регистрират по 2000 починали на денонощие.

В сряда Джо Байдън обяви решението на губернаторите на Тексас и Мисисипи да свалят задължителните маски и да отворят без ограничения за "голяма грешка", която отразява "неандерталско мислене".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!