София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

ОБЕКТИВНО: КОТКИ В ЧУВАЛИ - Европейският път на ваксината срещу COVID-19

Коронавирусната пандемия нанесе много щети върху здравната и икономическата система
пропускане
9 мЕвроком 845

Котки в чували- така премиерът Бойко Борисов нарече потенциалната ваксина срещу коронавирус, за която е в момента Европейският съюз е подписал договори с различни фармацевтични компании.

Към момента известното е, че коронавирусната пандемия нанесе много щети върху здравната и икономическата система в България и по света. 

С нарастването броя на заразените и на хората в болница с Covid-19 през последните седмици все по-актуален става въпросът на какво натоварване може да издържи здравната система в задаващите се есенно-зимни месеци, когато коронавирусът ще циркулира заедно със сезонния грип и други респираторни вируси. В последно време се появиха сигнали от някои болници, че и в момента са претоварени.

Цяла Европа в момента чака лекарството, което ще накара лекарите да си отдъхнат, а икономиката да възвърне нормалната си скорост. 

Екипът на проф. Андрей Чорбанов от департамента по Имунология към Института по Микробиология към БАН работи върху прототипа на българската ваксина.

Фармацевтичните компании Johnson и AstraZeneca казват, че техните потенциални ваксини срещу COVID-19 могат да се държат при температури от -20 ° C или по-високи, което би улеснило разпространението. Но Пфайзър и БиоНТех вече обявиха, че са готови с протопип на ваксина и са във фаза на изпитания. Тяхната ваксина трябва да се държи на минус 70 градуса. Така се отвори темата дали тук в България ще имаме възможност да я съхраняваме адекватно.

Проф. Чорбанов коментира, че като научен екип те ще изготвят български прототип на ваксината срещу COVID-19, който може да бъде тестван и ще бъде много по-стабилен от този на Пфайзър.

Европа изобилства от движения срещу ваксините - проучване от септември показа, че Франция има едно от най-лошите нива на доверие във ваксините в света. Но европейските страни като цяло са забелязали подобрение благодарение на целенасочени кампании за обществено здраве.

Адвокат Златина Хаджипанайотова, която е получила отличието адвокат на годината през 2018г. е на мнение, че имунизацията не трябва да е задължителна.

Експертите казват, че най-доброто, което правителствата могат да направят сега, е да изяснят мерките, които предприемат, за да гарантират, че ваксините са безопасни; да обяснят защо тези ваксини се движат толкова бързо; и развенчайте всякакви митове, преди да излязат в Интернет. 

Психологът Ина Антонова коментира, че дали ще имаме доверие или не, със сигурносте по-лесно да пренесем отговорността във вземането на решения и вината в някой друг. По думите и това дали ще вземем решение да вярваме на правителството за мерките, които взимат е идва безотговорността ни, защото ако някой ни ръководи зле, ние сме отговорни, че сме го избрали.

Към момента не съществува специфично лечение или ваксина срещу вируса. СЗО многократно призовава страните да споделят данни с цел по-нататъшни изследвания на болестта. Едно е ясно, че никой не знае доколко ваксината ще помогне и тепърва предстои да се разбере. В момента всеки вижда в нея това, което иска да види - панацея или заплаха. Образът е размит, но какво ще излезе от чувала ще разберем скоро.

АВТОР: ИВАНА ИВАНОВА
СТАЖАНТ-РЕПОРТЕР: БОЯН МАРКОВ
ОПЕРАТОР: ВЛАДИСЛАВ ТОПЧИЕВ
МОНТАЖ: КРАСИМИР МИНЕВ
ПРОДУЦЕНТ: БОРЯНА РАЙЧЕВА