София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

ОБЕКТИВНО: Родна реч - проблемите на съвременния български език (ВИДЕО)

21 февруари е Международният ден на майчиния език
пропускане
7 мОбщество 271 Ивана Иванова

21 февруари е Международният ден на майчиния език. Днес ние почитаме българския език.
Родният език на даден човек е основата на неговата идентичност. Всеки човек е най-добър именно по своя първи език. Езикът е висша ценност, както за отделната личност, така и за човешката общност.

Нормирането на един език е процес, при който той се кодифицира, съставят се речници, въвежда се единен правопис, граматика, а в повечето случаи възниква и художествена литература. Предполага се, че хората стигат до съгласие да изградят един език-еталон, който всички се стремят да усвоят, макар в момента на създаването му този еталон да не е ро̀ден за никого.

Диалектът е разновидност на езика, която не е кодифицирана (за разлика от книжовния език), и която се използва за неформално общуване (устно, а понякога и писмено) между хората от дадена териториално или социално обусловена езикова общност.

Институтът по български език е съставил карта на диалектната делитба на българския език. Например можете да чуете един от представителите на балканските говори.

"Обичам те, българска реч,
звук сладък, най-мил в звуковете,
ту арфа звънлива, ту меч
на майстор художник в ръцете", това пише Иван Вазов за нашия майчин език.

Гео Милев нарича Вазов „Патриархът на българската литература“. Зад това определение са крие гениалният народен поет и писател Иван Вазов. Човек на много епохи, който преживява Възраждането, Освобождението и тежките години на следосвобожденска България.

В Столичната библиотека говорихме с драматурга Мирела Иванова. Библиотеката отново е свързана със семейство на Вазови - Владимир Вазов, който е кмет на София, основава това свещено място, в което и до ден днешен се съхраняват хиляди томове литература.

Мирела Иванова е била 17 години уредник в къща-музей Иван Вазов в София. Тя смята, че Вазов възпитава любов към литературата у всеки, който се докосне до неговото творчество.

Иван Вазов е използвал е близо 100 000 думи в своето творчество, за сравнение можем да кажем, че в произведенията на Шекспир има 24 000 думи. 

Вазов пише, че хармонията на родната реч пленява слуха чрез народните песни и крилатите стихове на поета.

Съвременният възпитател на любовта към крилатия стих може да се нарече проектът "Поетите", който събира едни от най-известните актьори в България. Диана Алексиева е основоположник на идеята, тя смята, че всеки има нужда от хубави думи и изкуство, и точно затова "Поетите" са пожънали такъв успех.

Поезията е красиво написано словосъчетание, но няма как да бъде оценено, ако слушателят не е грамотен.

На метър от така наречената „Камбоджа” – най-бедната част от квартал "Факултета" се намира 75 ОУ "Тодор Каблешков". Майчиният език на учениците там не е български, но от инициативата "Заедно в час" са изпратили няколко учители, които са приели като мисия да дадат бъдеще на децата от квартала.

Антония Димитрова е била журналист, но в един момент е решила, че призванието й е да работи точно в това училище - сега е класен ръководител на 3-и клас.

Цветомир Маринов също е попаднал в 75 ОУ по програмата на "Заедно в час", той е бил търговец, но сега се е посветил на прекрасни първокласници, както самият той ги нарича.

Въпреки полаганите на национално, европейско и международно равнище усилия за подобряване на защитата на техните основни права и задълбочаване на тяхната социална интеграция много роми все още се сблъскват с тежка бедност. Главна инициатива на училището е да полагат всички усилия да връщат ромските деца в клас. 

75 ОУ "Тодор Каблешков" е един от добрите примери. Но грамотността в България трябва да бъде следена на различни нива, не само в ромската общност.

Според изследване на PISA от 2018 г. 47% от младежите у нас нямат минимално ниво на четивна грамотност. 

Институтът по български език на БАН е разработил и служба за езикови справки, чрез която може да се провери когато някой има съмнения в правопис или граматика.

Българският език е наследен от предците ни и ни свързва с нашите корени. Съхранил е народа ни през векове на тежки изпитания. Казано е, че дадено общество се разпада, когато изостави езика си. Нека славим имената на тези, които ни доказват и до днес, че нашият роден език е нашата най-голяма ценност.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!