София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

ОБРАТ: Депутатиха отхвърлиха идеята за доброволни тестове за наркотици в парламента

Предложението беше внесено от "Има такъв народ" и “Възраждане

14 сПолитика 150 Антония Лазарова

Депутатите от Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание не приеха предложението на ИТН и “Възраждане” народните представители да могат да се подлагат на тестове за наркотици.

“Чисто законово няма как да задължим народните представители да се подложат на такова изследване, така че то по желание. Нека гражданите да са наясно дали поведението на депутатите отговаря на тяхното положение”, обясни Цвета Рангелова. Тя уточни, че идеята е тестовете да бъдат безплатни за Народното събрание, народният представител, който си прави теста ще трябва да го заплати, а той ще бъде на цена от 5-20 лв.

Предложението е тестовете да се провеждат два пъти годишно, първия път при встъпването му в длъжност.

Павела Митова от ИТН каза, че ще подкрепи предложението на “Възраждане”. Ние не можем да задължим народния представител да направи такъв тест за наркотици, той има правото да откаже такъв тест. Поради тази причина смятаме, че трябва да има някаква санкция при този отказ”, предложи Митова.

Юлияна Матеева от вече разпадналата се група на “Величие” изрази подкрепа за предложението, но тя не участва в гласуването, понеже вече няма своя парламентарна група.

Снимка: БГНЕС