София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Осъдиха Столичната община да плати над 80 000 лв. на жена, потрошена на трамвайна спирка

При падането пострадалата е счупила китките на двете си ръце и тазобедрената става на левия крак

9 дниПравосъдие 9 Васил Василев

Столичната община е осъдена да плати над 80 000 лева обезщетения на тежко пострадала жена, която се е спънала в стърчащи от тротоара, необезопасени и трудно видими болтове, предназначени за монтаж на кофа за боклук до трамвайна спирка, съобщава ЛЕКС.

Инцидентът е станал в началото на миналата година на спирка „Лагера“ в посока пазар „Красно село“ и при падането жената е счупила китките на двете си ръце и тазобедрената става на левия крак. Лечението ѝ продължило много дълго, като четири месеца била обездвижена и на легло, с много силни болки в първия месец, а още два месеца се придвижвала само с придружител. В крайна сметка жената не се възстановила напълно, тъй като останали трайни увреждания, които ѝ причинявали болка и до днес.

Затова тя е завела в Софийския градски съд (СГС) иск срещу общината, като е поискала обезщетение от 80 000 лева за причинените ѝ неимуществени вреди заради необезопасените и стърчащи болтове до спирката, както и още над 3000 лева, които е платила за лечение.

Показания по делото са дали съпругът ѝ и нейна позната, която работела до мястото на инцидента. Мъжът разказал, че изпратил съпругата си до спирката, за да отиде да си извади карта. След това тя му се обадила и той заявява, че заварил „труп на земята“. Веднага я закарал в „Пирогов“, където останала 10 дни, през които, а и след това, той трябвало да я храни и да ѝ помага в обслужването. Подобрението ѝ започнало едва след наемането на рехабилитатор, който я посещавал 30 пъти, а за всяко посещение му плащали по 50 лева.

Съдът е назначил и съдебномедицинска експертиза, според която последиците от уврежданията няма да отшумят напълно и причиняват болки в китките на пострадалата и до днес. Освен това някои от движения ѝ са ограничени и тя трябва да живее с белези от операциите.

От общината са оспорили иска с мотив, че жената не внимавала и така е съпричинила инцидента. Аргументът обаче е отхвърлен от съда, който казва, че пешеходците са длъжни да се грижат за собствената си безопасност, но при положение, че няма нечие друго неизпълнение и в случая недоглеждането е на общината, а не на пострадалата.

„Не се предполага, че по тротоарите има стърчащи остатъци от други съоръжения, пешеходците не са длъжни да ги познават и да се съобразяват с тях. Естествено, ако такова несъвършенство се констатира, всеки би го заобиколил, но при инцидент, отговорността е на общината… Въвеждането в експлоатация, без да е взето под внимание лошото изпълнение (т.е. става въпрос за недоглеждане на представляващия общината), не може да ползва ответника, а и по никакъв начин не обвързва ищеца (никой не може да се позовова на собствената си недобросъвестност – nemo auditor turpitudinem suam allegans)“, се казва в решението на съдия Стефан Шекерджийски, който решава, че е справедливо да уважи изцяло иска на пострадалата, а общината е осъдена да плати допълнително 10 000 лева разноски.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.