София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пчеларите готвят мащабен протест

Излизат с пет искания към министър Порожанов
пропускане

Пчеларите готвят мащабен протест

Излизат с пет искания към министър Порожанов

1 годинаАгро 48 Боряна Райчева


На 10 декември пчелари от София, Варна, Шумен, Търговище, Разград и други градове в страната излизат на национален протест в столицата, пред Министерство на земеделието и храните. Организатор на протеста е Обединеният български пчеларски съюз, който е изготвил протестна декларация до земеделския министър Румен Порожанов.

Пчеларите имат пет искания и призовават към тях да се присъединят всички, които се вълнуват от темата.

Стопаните настояват за директни плащания на пчелно семейство и за субсидии за опрашването. Те са недоволни, че се намират в неравнопоставено положение спрямо други земеделски стопани, които получават директни плащания, като същевременно изтъкват огромното значение на опрашителната дейност на пчелите, ползата от което се измерва годишно на над 1 млрд. лева.

Пчеларите искат и да се уреди трайно субсидиране в сектора в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

„Ножът е опрял до кокала, така повече пчеларите не могат да оцеляват, поради невъзможност да се осигуряват и да заработят дори минимална заплата. Време е всеки пчелар с регистриран пчелин, член на пчеларско дружество да получи достойно възнаграждение за обществено значимия труд, който полага. Време е за извоюване на равнопоставеност на пчеларите с останалите земеделски стопани и на пчеларите от ЕС с тези от САЩ и други страни извън ЕС, в които се заплаща за опрашителна дейност, пишат те.

Освен финансовата подкрепа, която считат за наложителна сега и по принцип, пчеларите настояват и за криминализиране на отравянията на пчели и цели пчелни семейства, което в момента се случва при провеждане на растително защитни мероприятия от арендатори и ползватели на земеделски земи.

Ежегодно се отравят стотици хиляди пчелни семейства без възможност пчеларите да бъдат компенсирани, посочват те и обръщат внимание върху факта, че системно не се спазват наредбите, когато става дума за пръскане на плевели и технически култури.

Пчеларите настояват още за създаване на акредитирана лаборатория в България за изследване и анализ на отровените пчели. Липсата на такава не дава възможност засегнатите да получат анализни протоколи, които да послужат пред съда.

За да координира по-добре всички тези и други последващи нужди на сектора, пчеларите настояват за създаването на „Дирекция по пчеларство“ в Министерството на земеделието, храните и горите.

Миналата седмица, в отговор на депутатски въпрос, министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че анализ ще определи дали пчеларите ще бъдат подпомогнати по схемата "де минимис“. По думите му има разминаване в данните за смъртността сред пчелите и според информацията в агенцията по храните проблемът не засяга 30% от кошерите, а клони към нула и предположи, че пчеларите не я обявяват по някакви причини. Той не изключи възможността за частична подкрепа "де минимис".

Змеделският министър каза, че в бъдещата Обща селскостопанска политика на сектор „Пчеларство" е отредено специално място,  като се увеличава със 70% общия бюджет за ЕС за изпълнение на национални пчеларски програми. От 36 млн. евро бюджетът става 60 млн. евро за 27 държави членки.  50% от финансирането ще бъде от ЕС и 50% от държавите членки. Бенефициентите ще останат същите - пчелари и пчеларски организации на производители. За България увеличението на бюджета за пчеларство е с 847 352 евро, спрямо определените средства за 2018 г, посочи министърът и заяви, че бюджетът за държавните помощи за 2019 г. ще се определи с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие" в началото на годината.