София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Почина първата афроамериканка с Нобелова награда за литература

Тони Морисън е издъхнала на 88-годишна възраст

12:56 ч. 07.08.2019 г.Култура 21

Тони Морисън - първата чернокожа жена, получила Нобелова награда за литература за 1993 г. - почина на 88-годишна възраст, съобщава АП.

Морисън е поела последната си глътка въздух в понеделник вечерта в Медицинския център „Монтефиоре“ в Ню Йорк. Тя е първата афроамериканка, получила признание от Шведската академия. Морисън беше отличена през 1993 г. за „визионерската й сила“ и „ненадминатия й поетичен език“.

За романа „Възлюбена“, разказващ за избягала робиня, която убива малкото си дете, Морисън е отличена с наградата „Пулицър“ за 1988 г. Сред най-известните ѝ книги са „Най-синьото око“, „Сула“, „Песента на Соломон“, „Възлюбена“, „Джаз“.

Романът „Възлюбена“ е базиран на истинската история на жена, която убива 2-годишната си дъщеря, за да не бъде поробена. Главната героиня по-късно е заловена преди да отнеме и своя живот. В затвора я посещава призракът на дъщеря й, който тя кръщава именно "Възлюбена".

Книгата е екранизирана през 1998 г. с участието на Опра Уинфри в главната роля.
Романът е част от трилогия, която засяга въпроса за любовта и на какво са готови хората, за да я защитят на фона на расовата дискриминация през 20-ти век в САЩ.