София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

POLITICO: Вината на фон дер Лайен

Анализ на изданието за ситуацията в Европейския съюз относно ваксините
1 мПолитика 737 Ивана Иванова

Време е да поговорим за Урсула фон дер Лайен. Така започва своят анализ Матю Кърничнинг за европейското издание на POLITICO.

Брюкселските въртящи се майстори, подпомагани от легионите на апологети на ЕС на целия континент, организираха впечатляващо отклонение през последните дни.

„AstraZeneca прецаква Европа!“ - извикаха от покривите.

„Знаете ли, че Пфайзър е американска компания?“ - попитаха те с вдигнати вежди, последвани от разочарование: „Да не си играем на виновни!“.

Това, което предизвика докосването, беше неудобното осъзнаване, че стана болезнено очевидно, че истинският виновник зад това, което днес обикновено се нарича „хаос“, се намира на 13-ия етаж в сградата на Берлеймонт.

По време на криза успешните лидери се издигат по този повод. Но вместо фон дер Лайен да се възползва от момента, в който пристигна в Брюксел през 2019 г., от германското министерство на отбраната.

Въпреки че беше най-дългогодишният член на кабинета на Ангела Меркел, фон дер Лайен никога не беше сериозен кандидат за наследник на германския лидер като канцлер. По основателна причина.

В Брюксел тя е следвала почти същия начин на действие като в Берлин, обграждайки се от сплотена група дългогодишни съветници, чиято лоялност към нея е повече от техния опит.

Фон дер Лайен все още може да се разхожда из залите на централата на Комисията, но тя не проявява склонност публично да поеме отговорност за собствената си каша, която е създала.

„Постигнахме добър напредък“, настоя тя в интервю за немска телевизия в неделя. 

"Като цяло, аз не мисля, че нещо се е объркало," Меркел каза на немската телевизия във вторник вечерта, като се стреми да отклони вниманието от ЕС и в по-широк фон дер Лайен.

И все пак рядкото появяване на Меркел в праймтайма само по себе си беше мълчаливо признание, че нещата са се объркали зле.

„Трябва да изградим доверие“, каза тя за европейската стратегия за ваксиниране.

Добра първа стъпка би било да спрем да отричаме кой ни е довел дотук.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!