София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Проф. Чорбанов: Изключително краткотраен е като ефект имунитетът след ваксинация

По думите на имунолога, ваксинацията трябва да бъде доброволна
2 мЗдраве 4128 Ивана Иванова

Аз не съм ваксиниран, а ваксинацията трябва да бъде доброволна. Категорично не одобрявам зеления сертификат. Според Европейските норми хората с антитела не трябва да имат сертификат, но според националните, хора, които са се срещали с вируса, би следвало с това да може да бъде установено. Науката е дала отговор на този въпрос, но тестът не се нарича за антитела, а се нарича Т-клетъчен имунитет. Има антитела, които вършат работа по отношение на вируса, има и такива, които нямат директно отношение към вируса. Т-клетъчният имунитет се прави вече в много държави. Това коментира имунологът проф. Андрей Чорбанов в ефира на Нова.

"Имаме примери в Западна Европа, където училищата не затвориха дори и когато държавите бяха затворени. Пораженията върху училищата и учениците са най-големи. Здравето е най-важното, но когато мерките са насочени към правилната посока. Имаше коренно противоположни послания в рамките на две седмици от държавните органи, по този начин няма как хората да бъдат убедени в своите действия. Най-основният проблем беше подходът и начинът, по който беше информирано населението", коментира още той.

"Изключително краткотраен е като ефект имунитетът след ваксинация. Много от стандартните ваксини, които работят, е нужно само една доза от тях. В световните научни данни се говори за това, че имунният отговор много бързо пада и се налага постоянна бустерна доза", каза още имунологът.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!