София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Проф. Минеков: Ще сезирам прокуратурата за реставрацията на „Яйлата“

В предстоящата седмица ведомството организира дискусия за държавата и медиите
1 месецПолитика 10

Нещо неприятно става в СЕМ. Това е странно създание, задължено да работи в името на управляващите, в името на тези, които стоят на политическия връх. Това коментира пред Българското национално радио министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков.

В предстоящата седмица ведомството организира дискусия за държавата и медиите. По думите на министъра целта е да се постави фундаментално въпроса за собствеността и концентрацията на медиите, както и откъде идват субсидиите за тях.

Припомняме, че в последните седмици се разгоря огромен спор между министър Минеков и програмният директор на БНТ Емил Кошлуков. Причината – свободата на словото и съмнения за връзки на Кошлуков със санкционирания по закона „Магнитски“ Делян Пеевски.

"Имам няколко основни задачи, ще се справя с тях. Включително и с инициативни комисии за преглеждане на действащи закони и предложения за техните промени - Закон за културното наследство, Закон за авторски права, Закон за радио и телевизия. Министерството трябва да внимава кому и как разпределя субсидиите. Там е една от серията нещастия“, категоричен е Минеков.

Той коментира още, че щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени. „Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. Към мен има страшно много оплаквания във всякаква форма, но не съм способен да помогна на всички“, добави той.

По думите му бюджетът на министерството „скоро ще приключи“, а има опасност през него да трябва да се плаща заради злоупотреби с европейски средства. Той визира проекта за Ларгото, заради който според разследване на ОЛАФ следва да връщаме от половината от платените за него 16 млн.лв. „Как да се пребориш с нещо, което е явна престъпност, или някакъв вид нарушение?“, попита министърът.

От думите му стана ясно, че смята да сезира прокуратурата за реставрацията на „Яйлата“, извършена преди 7 г. по времето на вече бившия кмет Цонко Цонев. Според неговата информация за реставрацията на ранно византийската крепост в местността „Яйлата“ край местността Камен бряг са били предложени 2 млн.лв., а тя е струвала 1.6 млн.лв. и не е реализирана докрай. Преди дни той нарече обекта, ремонтиран по европроект, „бутафорията от итонг и картон - имитация на крепост“. Сред критиките към проекта са както използването на метални колони и други материали, накърнявайки автентичността й, така и това, че крепостта е "надстроена", без вътрешните й пространства и околността изобщо да бъдат проучени от археолози.

„Строителство върху оригинални останки е повече от кич, това е унищожение. Какво правим със средства, унищожени от нашия бюджет за глупости?“, попита служебният министър. На въпрос как европейската прокуратурата и ОЛАФ са проспали нередностите проф. Минеков допусна, че върху тези институции е оказван натиск от ГЕРБ, които са заглушавали сигналите към Европа.

Преди дни обаче кметът Цонко Цонев опонира, че проектът струвал само 1.1 млн.лв. - толкова били платени на фирмата, като дори е наложена неустойка от 170 хил.лв. за неизпълнение на сроковете в договора.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!