София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Витанов: Следва тежка зима, в докладите ми към Щаба има числа, които не сте готови да чуете

Математикът на Националния оперативен щаб с коментар за коронавируса
6 сЕвроком 6483

Отварянето през юни беше грешка. Когато започна коронавирусът аз казах да се спазват мерките, които са наложени. Хубавата новина през май беше да се спазват мерките и около Гергьовден пикът ще дойде и ще отмине. По-късно казах да се спазват мерките три месеца и след това ще излезем от медицинската част на кризата. През юни имахме 6 случая на ден - 600 пъти по-малко от това, което имаме в момента. Това коментира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Нова телевизия.

"Появи се един човек и каза, че вирусът си отива и ако се задържи през лятото ще си скъса дипломата. Хората повярваха на втория - резултатът го виждаме. Когато се махнат мерките идват последствията. Сега следва тежка зима. В момента ситуацията е доста неприятна. В докладите ми към щаба има няколко числа, едно от числата няма да го кажа, защото не сте готови да го чуете", допълни Витанов.

Той коментира още, че разпространението е дифузно, а медиците изнемогват. Той допълни още, че броят на реално заразените е 320 000, от които 280 000 са безсимптомни.