София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Протестиращи във Франция: Макрон, отрязахме главата на Луи XVI, можем да започнем отначало

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Париж

12 мПолитика 1466 Рая Златинова

Хиляди протестиращи отново излязоха по улиците на Париж вечерта, протестирайки срещу спорната пенсионна реформа на правителството, преди да бъде подложена на гласуване в Народното събрание. Между протестиращите и полицията нарасна напрежение, а 61 души бяха задържани, това предаде CNN Turk.

След двумесечни масови протести във Франция проектозаконът за реформата, който включва постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране до 64 години, беше приет с помощта на член 49, параграф 3 от Конституцията, без да бъде подложен на гласуване в Народното събрание. Над 4000 протестиращи, които вчера вечерта отново излязоха по улиците на Париж, се събраха на площад Конкорд. Протестиращите, настояващи за оттегляне на реформата, запалиха огромен огън на площада. Те скандираха "Макрон, отрязахме главата на Луи XVI, можем да започнем отначало". На протестиращите, които също издигнаха барикади в района и хвърляха фойерверки по полицията, беше отговорено със сълзотворен газ.

От друга страна, беше внесен вот на недоверие от крайнодясната Партия на националното единство (RN), която има 5 различни политически групи и 88 депутати в Националното събрание, срещу активирането на 3-ти параграф от френския премиер Елизабет Борн на член 49 от Конституцията за горепосочения законопроект. „Ще гласуваме всички предложения за вот на недоверие, които са внесени“, каза депутатът от RN Лор Лавалет.
Очаква се в понеделник следобед предложенията да бъдат обсъдени в Народното събрание.

Член 49, параграф 3 от френската конституция упълномощава правителството да приеме законопроект, без да го подлага на гласуване в Националното събрание. Опозицията обаче може да внесе вот на недоверие към правителството. Ако вотът на недоверие бъде подкрепен от достатъчен брой депутати, правителството пада. Ако вотът на недоверие не получи достатъчна подкрепа от депутатите, законопроектът се счита за приет, без да бъде одобрен от парламента.

Според реформата, която предизвика протести в цялата страна, възрастта за пенсиониране във Франция ще се увеличава постепенно с 3 месеца всяка година, считано от 1 септември. Възрастта за пенсиониране ще достигне 63 години и 3 месеца през 2027 г. и 64 години през 2030 г. От 2027 г. ще е необходимо да имате 43 години трудов стаж, за да се получи пълната пенсия.