София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ПРОВЕРКИ НА БОЛНИЦИТЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА

ПРОВЕРЯВАТ РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ЛЕКАРИТЕ ЗАРАДИ СЛУЧАЯ С МАЛКАТА НИКОЛ
6 годиниЗдраве 16 Боряна Райчева

Главната инспекция по труда започва сериозни проверки на болниците в цялата страна. Причината за това е случаят с акушерката Емилия Ковачева, която по време на 24-часово дежурство преби 4-дневно бебе в частната столична болница „Софиямед“. От инспекцията заявиха, че проверките ще включват основно работното време и трудовите отношения на лекарите.

Оказа се, че работното време е едно от най-сериозните нарушения в УМБАЛ „Софиямед“. След проверката на Инспекцията по труда стана ясно, че акушерката Емилия Ковачева, която нанесе тежки удари на малката Никол, най-редовно е имала извънредни дежурства в лечебното заведение. За периода от януари до март тя е работила 716 часа и не е използвала почивката от 12 часа между смените, която й се полага.
Докладът на инспекцията показва, че от началото на април Ковачева е поела три пъти 24-часови дежурства. Според закона извънредният труд се разрешава с издадена предварителна заповед, но такава в „Софиямед“ липсва.
От проверката става ясно и че още две акушерки в Клиниката по акушерство и гинекология в „Софиямед“ са полагали извънреден труд и са работили на трудов и граждански договор едновременно.
Заради тези нарушения започват масови проверки на болниците в цялата страна.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!