София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Първата поправка не гарантира правата правата на гражданите

Анализ на CNN
3 чПолитика 236 Боян Марков

"Конгресът няма да прави закон относно утвърждаване на религия, или на нейното свободно упражняване; или ограничаваме свободата на словото, или на пресата; или правото на хората мирно да се събират, и да подават петиция пред правителството за поправяне на неправди".

Това гласи първата поправка към Конституцията на САЩ. Това е основният принцип на американския начин на живот, който бива потъпкан всеки път когато някой бъде ценцзуриран в Туитър. Тези две изречения могат да бъдат тълкувани по много различни начини. Важно е обаче да се знае доколко това важи в ситуации, като например равенството между хората.

Нека да обърнем внимание на някои общи твърдения, спорове и противоречия относно първата поправка, осветени и развенчани от конституционни експерти.

Лата Нот е експерт от сайта freedomforum.org в областта на първата поправка. Това е непартийна организация, която цели да защитава правата на гражданите. Преди е била заместник-директор по допусканията в правния център на университата в Джорджтаун и е решавала съдебни спорове в Ню Йорк.

Рой Гътърман е доцент и директор на центъра Тули за свободна реч в университета Сиракуза. Също така е програмен директор на фондацията Бъртън, както и на комитета по отчетна дейност към правителството във Вашингтон.

Да бъдеш цензориран от социалните мрежи не е само американски проблем, както много хора мислят. Това илюстрира най-голямото неразбиране, което хората имат относно първата поправка. Най-вече вярването, че защитава гражданите от наказания от правителството или цензуриране на личното мнение. Това обаче не важи за частни организации като Туитър и Фейсбук. Тези социални мрежи могат да цензурират коментари, които първата поправка би трябвало да защити. 

Стига обаче да не е неконституционно, ако социалните мрежи окончателно цензурират определен тип защитени коментари, това дава лош знак за ценностите на свободното говорене. 

Можеш да бъдеш уволнен от работа заради нещо, което си казал публично или онлайн. Ако обаче работиш за частна компания, това вероятно не е проблем на първата поправка.

Като граждани, работниците имат правото да се изразяват, както и да управжняват правото на първата поправка. Тези права обаче не важат на работното място, казва Гътъръман. 

Но това, че работодателят има право да уволнява всеки за всичко, не означава, че им се дава карт бланш да го правят. В зависимост от това какво е казал работникът, работодателят може да бъде в нарушение на гражданските му права или да нарушава договорът между двете страни.

Особено пък ако правителството ти е работодател, тогава наистина е сложно. Институции като полицията, държавните училища и местни правителствени клонове не могат да ограничават правата на своите работници да говорят, но трябва да бъдат сигурни, че подобни речи няма да им пречат да си вършат работата. 

"Това определено е балансирано действие и влиянието на социалните медии направи доста по-трудно институциите да регулират дайствията на своите работници по конституционен начин", отбелязва Нот.

Публична реч или презентация в университет може да бъде отменена при наличието на спорна фигура. Ако става дума за частна институция, не е проблем на първата поправка. Ако е държавна институция, тогава нещата са неясни.

"Ако поканите някого да говори във вашия кампус и става дума за държавен университет, тогава трябва да уважите първата поправка", категорична е Нот.

"Това обаче не означава, че не можете да поставите правила относно речта. Времето, мястото на провеждане и темите на разговор могат да бъдат регулирани. Нямате право обаче да ограничавате разговора по начин, по който дискриминира по определен начин", допълва тя.

"Не можеш да вземеш конституционни действия срещу група от частни граждани", обяснява още Лата Нот.

Подобен тип жалби са срещу съответното висше учебно заведение, позволявайки конституционното нарушение да бъде извършено.

Можеш да бъдеш арестуван ако критикуваш правителството. Това определено е проблем на първата поправка. Но както почти всяко нещо в правото, има изключения и нюанси. 

"Това определено е неконституционно, освен ако не се опитваш да подстрекаваш хората към насилие чрез твоята чрез. Дори и в такъв случай, това трябва да бъде наистина сериозна заплаха, включваща реални намерения.", коментира Нот.

Твоят коментар или публикация може да бъде изтрит във форум. Става дума за частна компания, значи не е проблем на първата поправка. 

Отново същия проблем. Частните компании, така както социалните медии, могат да правят каквото си поискат. Потребителите се съгласяват да спазват условията на сайта когато се присеъдиняват.

"Дори и съдържанието да бъде обидно или да съдържа насилие, това пак е част от свободата на словото", споделя Гътърман.

Подобни сайтове имат правото да премахват съдържание, което не харесват. Те също така са защитени от определен закон.

"Ако например притежавате интернет компания, вие имате определени изисквания за това какви коментари оставят потребителите, но не носите отговорност за техните действия. Това ключва всякакви безобразия, насилие и запрахи", коментира Нот.

Проблемът е, че подобна защита обикновено е в противовес на прокарването на основни обществени стандарти.

"Фейсбук е под огромно напрежение не само поради насилието и нелегалното съдържание, ами и заради фалшивите новини. И колкото повече започва да редактира собствения си сайт, толкова по-вероятно е да не бъде защитен от закона", добавя Лата Нот.

Можеш да бъдеш арестуван докато снимаш действия на полицията на публично място. Обикновено е проблем на първата поправка. Всеки гражданин е напълно в правото си да снима полицията, докато служителите си вършат работата публично. И ако бъдеш арестуван заради това, твоите конституционни права са нарушени. Освен ако не правиш нещо незаконно, за да бъдеш арестуван. С полицията винаги е напечено.

Използването на физическо насилие и обиди оопределено могат да те вкарат в ареста, но какво ще стане ако просто крещиш по служителите, снимайки ги, докато се опитваш да спреш техните действия или да привлечеш внимание?

"Ако нарушаваш обществения ред или извършваш други незаконни действия, можеш да бъдеш арестуван. Но основата на първата поправка е, че не е престъпление да снимаш действията на полицията на публични места", твърди експертът Лата Нот.