София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

"РАДОСТ СЪС СЪЛЗИ НА ОЧИТЕ": ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА (ВИДЕО)

76 години след края на Втората световна война
пропускане
2 мПолитика 525 Мирослав Митков

Денят на Победа - това е радост със сълзи на очите. Това не е само фраза от песента "Деня на победата", а емоция, описваща надеждата за живот след като Червената армия освобождава света от хитлерофашистката идеология. Сълзи от болката за починалите воини. Сълзи от радост и гордост за победата над злото.

Денят на победата е тържествен, но също така и тъжен, а дори и труден празник. 9 май ни напомня за дълга и кървава война.

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г.  и продължава до 2 септември 1945 г. Втората световна война е най-големият въоръжен конфликт в историята на човечеството .
В нея участват 62 държави от 74 съществували по това време, или 80% от населението на света.
Боевете са водени в Европа, Азия и Африка и във водите на всички океани. Това е единственият конфликт. В резултат на войната загиват над 70 милиона души, от които по-голямата част са цивилни.

Историческите факти не бива да се изопачават, а историята не трябва да се фалшифицира, особено тогава, когато е написана с кръв и с живота на десетки милиони души. Използва ли се обаче историята за политически цели и какви биха били последствията?

История трябва да се помни, единодушни са историците. Историята учи, казват също те. Фаталните грешките, допускани в миналото, не трябва да се повтарят. 76 след края на Втората световна война - какво научи Европа, а и светът? Какви са поуките?

България се включва във военните действия на Втората световна война в т.нар. заключителен период на войната срещу Третия Райх.

Военните действия протичат на два обособени етапа. При Първия етап, през септември-декември 1944 година, трите български армии подкрепят левия фланг на Трети украински фронт, като участват в изтласкването на германските войски от Югославия, главно от Македония и Сърбия. През Втория етап, от януари до май 1945 година, Първа българска армия е включена в общото съветско настъпление, достигайки към края на войната до Словения и Австрия. България мобилизира повече от 450 хиляди войници, като формира четири армии, от които три участват във военните действия. В резултат от това участие са претърпени следните загуби: 8337 убити, 9155 безследно изчезнали и 22 958 ранени. Страната изразходва над 133 милиарда лева
Традиционно в руската столица Москва се провежда военен парад в чест на победата над хитлеристка Германия. Първият парад се е провел на 24 юни 1945 година. На 24 юни беше проведен и миналата година заради сложната епидемична обстановка. Тази година обаче парадът ще се проведе на 9 май, както обикновено. 

Парадът в чест на 76-годишнината от Победата се проведе с участието на повече от 12 хиляди военнослужещи. Използвани бяха над 190 единици военна техника и 76 хеликоптера и самолета. 
Военният парад на Червения площад на руската столица завърши с полет на авиацията, въпреки метеорологичните затруднения.

Част от честването на празника на победата е и Безсмъртният полк - обществена акция, която се провежда в Русия, напоследък и в много други други държави. В Деня на Победата – 9 май – участниците в акцията преминават по улиците на градовете с георгиевски ленти и портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война. Акцията се проведе за поредна година и в България.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!