София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Равносметка на бойните спортове през 2019 г: 314 медала

Това обявиха от Националната асоциация по бойни спортове

15:13 ч. 14.01.2020 г.Спортни 138

Националната асоциация на бойните спортове направи равносметка за изминалата 2019 година. Стана ясно, че състезателите ни по бойни изкуства са спечелили 314 медала само от европейски и световни първенства във всички възрастови групи. Председателят на асоциацията Димитър Ангелов заяви, че това е най-голямата спортна организация от този тип в България.

През 2019 г. Мария Оряшкова влезе в историята на европейските игри като единственият спортист, който участва в два спорта - борба и самбо. Състезателката ни е била 9 пъти европейски шампион и 5 пъти световен шампион, носител на годишната награда "Златен пояс" на Асоциацията по бойни спортове. Тя каза, че има мечта не само да участва на Олимпийски игри, но да спечели и медал.

През 2019 г. България успя да се издигне в топ 10 на най-добрите в кикбокса. Страната ни има и европейски шампион по карате киокушин в лицето на Кристиян Дойчев, който през декември стана и втори в света на Световното първенство по бойното изкуство в Казахстан. Спортистът ни определи изминалата година като много успешна и сподели плановете си за настоящата спортна година.

За втора поредна година Асоциацията връчи петте си награди "Златен пояс". Отличените са: за най-добър спортист Кристиян Дойчев, европейски шампион и световен вицешампион по карате киокушин; за най-добра спортистка Албена Ситнилска, световна и европейска шампионка по таекуондо ITF и по кикбокс; за треньор на годината Радослав Пенов, шотокан карате-до и за "Вярност в традициите" Петър Драгоев, вицепрезидент на Българската федерация по Ушу.