София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сагата с поправката „Макрон” продължава

Пакетът „Мобилност” няма да бъде гласуван и днес

Сагата с поправката „Макрон” продължава

Пакетът „Мобилност” няма да бъде гласуван и днес

1 годинаОбщество 14 Боряна Райчева


Тази нощ председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е върнал досието „Мобилен пакет” за обсъждане в транспортна комисия, информира евродепутатът Петър Курумбашев.
Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев също потвърдиха информацията, като уточниха, че все още е рано да се обявява резултат и той може да се очаква след началото на заседанието на Парламента.
Курумбашев информира, че днес няма да бъде гласуван пакета „Мобилност”, но със сигурност ще има дебат.
"Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезна от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за "Мобилност". Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента – че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения. Нашите екипи с колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги прати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обясни Курумбашев.
Припомняме, че преди два дни три знакови отсъствия на родни депутати от Европейския парламент се оказаха ключови за поправката "Макрон", която извървя още една стъпка напред.
Това стана възможно, след като предложението беше одобрено с 156 "за" срещу 154 гласа "против". Оказа се, че решаваща помощ за стъпката напред за законопроекта, срещу който утре в Брюксел ще протестират над 600 български превозвачи, изиграха именно българските депутати Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков- и тримата отсъстващи от зала.

В телевизионно интервю Светослав Малинов обясни, че причината за липсата му при ключовото гласуване, била свързана с забавил се полет и беше категоричен, че в сряда ще застане твърдо против поправката.

Николай Барeков пък заяви, че нарочно е оставил пакета да мине, за да покаже по този начин на родните транспортни босове, че не може работниците им да живеят в мизерия. Възгледите на евродепутата относно въпросния казус не са нови. Той излага своята позиция още в средата на януари, когато темата придоби широк медиен интерес.
За днес предстои протест на българските превозвачи в Страсбург, като към тях ще се присъединят и колегите им от Румъния, Полша, Литва и Словения.
12 000 български транспортни компании с международен лиценз ще се съберат в 12 часа пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица "Раковски".
Бойко Борисов също е потърсил подкрепа от страна на Гърция, Испания, Поругалия, Хърватия, Словакия и Ирландия.