София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Социолози: Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ с реални шансове да е трета в парламентарната надпревара

Изборите в условия на пандемия ще са трудни за всички, категорични са експертите от SocialMetrix
53 сЕвроком 180

Изненадата на тези избори – Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ, бързо набира съмишленици сред избирателите. Те я нареждат на трето място с 12, 3% в експресно телефонно проучване на политическите нагласи  на SocialMetrix, проведено дни след оповестяване на новината. Така коалицията на Веселин Марешки и Валери Симеонов има шансове да стане най-големият патриотичен играч на сцената. След отделянето на НФСБ от ОП и обявената от Веселин Марешки пълна мобилизация на патриотичния вот, двете формации дърпат избиратели с ясната си програма за безплатни лекарства за ученици до 18г. и пенсионери над 65г., за справедливи цени на горивата, както и със заявената категорична позиция за опазване на консервативните семейни ценности. Към момента нито една партия, освен тази коалиция, не е обявила програмата си. Закъсняват много. Затова изпреварващият ход е печеливш. Няма българско семейство, което да не отделя голям бюджет за лечение и лекарства за децата и пенсионерите. Така че е нормално тази идея на лидера на ВОЛЯ, възприета и от НФСБ, да се превърне във важен фактор за подкрепа на 4 април, смятат социолозите.

С 23,5 % ГЕРБ продължава да е първа сила като специалистите отчитат тенденция на увеличение на разликата й с БСП, която събира 18,7 на сто от вота на българите.
Четвъртата позиция е за ДПС, чийто твърд електорат би й донесъл 9,1%, а след нея е „Има такъв народ“ с 6,7%.

 
Противоречивите послания на „Да, България“ за коалиция с БСП разколебават дори нейните твърди ядра и намаляват шансовете й да излъчи представителство в 45-ия парламент. Към момента хората на Христо Иванов имат подкрепа от 4,5%, които според експертите, бързо могат да се стопят под четирите процента, ако продължат да  водят предимно негативна кампания и да имат разногласия за ориентацията им. Предизборното образувание „Изправи се. Мутри вън“ остава под бариерата. Избирателите не се припознават в заявената амбиция на Мая Манолова  и колегите й от „Отровното трио“  да се представят като нови в политиката и като алтернатива. Останала сама в надпреварата, ВМРО е  без големи шансове да е отново във властта. Партията на вицепремиера Каракачанов събира към момента 2,1% от гласовете на сънародниците. 

Изборите в условия на пандемия ще са трудни за всички, категорични са експертите от SocialMetrix. Важното е гражданите да упражнят правото си на глас, призовават те. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!