София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

СРЕЩА НА ВЪРХА: Лидерите на G7 във Великобритания обсъждат пандемията, климата и Русия

Събитието се провежда във Великобритания

В британския Корнуол, в курортния град Карбис Бей, в петък се открива срещата на върха на Г7 - седемте най-големи индустриализирани демокрации в света. Това е първата лична среща на лидерите на Г7 от избухването на пандемията от коронавируса и първата среща на върха, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ.

Лидерите на Великобритания, Германия, Франция, САЩ, Канада, Италия и Япония ще провеждат срещи продължение на три дни. Като гости на срещата са поканени Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка. На дневен ред има много въпроси, включително отношенията с Русия. Основната тема на срещата е борбата срещу пандемията и възстановяването на световната икономика след нея. Вчера Байдън вече обяви американска инициатива за даряване на 500 милиона дози коронавирусна ваксина на най-бедните страни. Друга важна тема е борбата с изменението на климата. Участието в срещата на върха е част от обширна програма на президента на САЩ при първото му пътуване до Европа.

Байдън определи смисъла на това пътуване като демонстрация, че „Америка се е върнала“ на световната сцена след четири години президентство на Доналд Тръмп, когато тенденциите за изолация бяха силни. Според Байдън целта на срещата на Г-7 е "Укрепване на алианса. Необходимо е да стане ясно на Путин и Китай, че Европа и САЩ все още са близки и Г7 ще действа." Според Байдън демокрациите по света са готови да решават наболелите проблеми.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!