София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Стойчо Кацаров: Директорите на Правителствена болница са освободени

Разкрита бе схема за трафик на органи
2 мПолитика 1908

Освобождавам Съвета на директорите в болница "Лозенец", считано от днес. Това съобщи на брифинг д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването. Новото ръководство ще бъде назначено днес, допълни той.

Здравният министър оповести информация за разследване на действаща схема с фалшиви документи за транспланции в болница "Лозенец".

Извършени са 14 трансплантации на бъбрек от донори, като всички те са млади хора от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и т.н. Има всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си, обясни здравният министър.

Медицински надзор има процедура за проверка, документи, че това са фалшиви самоличности са постъпили в МЗ, но не е предприето нищо по този въпрос, допълни д-р Стойчо Кацаров.

Това е ставало 2019-2020 г., има информация от посолствата, че това са фалшиви самоличности, уточни здравният министър.

Още днес МВР ще получи документацията за проверки, допълни Кацаров.

И още нещо - април месец е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор.

Трансплантацията е извършена на четвъртия в листата пациент, който поставен в статус "спешен" макар че е с 14 точки, при положение, че първият в листата пациент е бил с 54 точки, обясни здравният министър.

Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, каза Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!