София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тайфун вилнее в Западна Япония

Хиляди домакинства са без ток

Тайфун вилнее в Западна Япония

Хиляди домакинства са без ток

2 годиниОбщество 10 Боряна Райчева


Тайфунът "Джондари“ в западната част на Япония достигна в неделя районите, засегнати от последните свлачища и наводнения. Най-малко 16 души са с различна степен на наранявания, хиляди хора бяха евакуирани, десетки хиляди домове са останали без електричество, съобщават японските медии.

Според телевизионния канал на NHK хората са пострадали на улицата от силен вятър или в сгради от счупени стъкла. В Киото, поради силен вятър, пожар се разпространи в 12 сгради. В една от сградите е намерено тялото на 85-годишна жена.

Също така се съобщава, че на остров Мияке 59-годишен мъж е претърпял малка травма, когато порив на вятър обърнал колата му.

В префектура Сидзуока вълните пробиха стената на хотел, а в префектура Мие, в голям хотел, прозорците с изглед към морето бяха разбити.

Поради лошото време бяха отменени около 160 вътрешни полета, отчетени са закъснения и при влаковете. Без електричество в префектура Мие остават над 78 хиляди жилища, в Аичи - 40 хиляди, в Сидзуока - 17 хиляди.

Според метеорологичната служба в района на тайфуна са паднали до 120 милиметра  валежи за час. Налягането в центъра на циклона е 990 хектопаскала. Скоростта на вятъра достига 23 метра в секунда, като поривите са до 35 метра в секунда, но силата на тайфун отслабва в сравнение с предишния ден.

Местните власти предупреждават жителите за опасността от нови свлачища.

По-рано през юли в западната част на Япония от свлачищата и наводненията загинаха 219 души, още 11 липсват.