София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тома Белев: Министърът на околната среда може да спре цялата държава с един подпис (ВИДЕО)

Екологът с коментар за водната криза, която обяви Емил Димитров пред Народното събрание
2 чЕвроком 846

Театърът е изгубил добър актьор. В случая виждаме обикновена заявка за 1.3 млрд. кой ще ги управлява и разходи. През 2018г. отделихме 500 млн. за инфраструктура и язовири, от тези пари се очаква да дойдат тези 60 млн. Министърът на околната среда Емил Димитров каза, че ще 2 пречиствателни станции, 3 помпени станции и 10 км канални връзки, което е абсолютно невъзможно за този период от идеен проект, пускане на кранчето и Акт 16. Те не могат да направят отчуждителните процедури през това време. Това коментира екологът Тома Белев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

Припомняме, че преди дни Емил Димитров се изправи пред Народното събрание. Той 

"Означава, че трябва да има бедствено положение и то се създава. Всеки, който следи данните на яз. Камчия и знае, че през май няма 230-235 кубичен метър (м³), то има сериозен проблем. През 2019г. се установи, че има липса от 40 млн. кубични метра. Някои не си е направил труда, през последните години се разходва същото количество. Това е като Перник 2, само че умножено по 3. Министерството е проспало един проблем, а в Перник са проспани 20 млн., а сега ще бъдат проспани 60 млн. Димитров се грижи и за питейната вода, както и за водата на земеделците", допълни той.

"Министър Димитров сам каза, че иска да управлява 1.3 млрд. Казва, че друг не може да се справи - Министерството на регионалното развитие не може, Министерството на земеделието не може, а само той може. Министърът на околната среда, по функции, е много близък до премиерските. С негов подпис, независимо кой е министърът, по Закона за опазване на околната среда и горите, може да спре всичко в държавата. Чрез принудителна мярка може да спре всяко едно действие", допълни той.