София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Томислав Дончев: България има проблем с корупцията

Много е гнусно да си построиш китна къща с публични пари

Томислав Дончев: България има проблем с корупцията

Много е гнусно да си построиш китна къща с публични пари

1 годинаПолитика 36 Боряна Райчева


Вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря и за еврофондовете в правителството, изрече тежки думи по адрес на корупцията в България в студиото на Би Ти Ви. 

Той заяви, че ще бъде честен и ще признае: в България има корупция. 

"Аз съм съгласен с призива за борба с корупцията и чистота", каза той, уточнявайки, че от устата на президента Радев този призив за "изчистване" звучи по-различно, защото "е човек на много висок пост, а не представител на опозицията". 

По думите му президентът е бил "активизиран" предизборно, но от кого, не пожела да посочи, въпреки настойчивите питания на водещия. 

"Корупцията ням как да бъде измерена", допълни Дончев, тъй като обикновено ставала в някое "тъмно кьоше, където единият давал парите, а другият ги взимал", а не на публично място.

Вицепремиерът каза още, че независимо от липсата на "измервателни единици" за корупция, тя е в "перцепцията, в усещанията" и затова усещането, че у нас има корупция отговаряло на реалното положение на нещата. 

"Проблемите с корупцията трябва да бъдат разрешени - на първо място от правораздавателните органи", наблегна Томислав Дончев, а след това препоръча на водещия, че и "вие, журналистите, имате този ангажимент". 

"Всички практики трябва да бъдат прозрачни и да има прозрачност от страна на медиите", препоръча вицепремиерът. 

Когато водещият го "подсети", че всъщност разследването на "Апартаментгейт" и  "къщите за гости" е започнало именно след публикации в медиите, Дончев отговори, че се е случвало понякога "политик да узнае за нещо от телевизията", както и самият той узнал за последните корупционни скандали оттам, но не даде оценка дали това е правилно, или не. 

С контравъпрос към водещия: "Нима е имало случай на корупция, когато не са били взимани мерки?", Томислав Дончев опита да утвърди, че е у нас има борба с корупцията, но се застрахова, че много често тя не е фективна с мнението, че "България не е развита демокрация като Германия например, където всички институции си вършат перфектно работата".

Въпреки това той "по дефиниция" имал доверие не само на КПКОНПИ, но и на съда и прокуратурата у нас.

За вече осветените корупзионни казуси с имотите на властта Дончев е на мнение, че е от "първостепенна важност този скандал да се разплете докрай". 

Той си позволи и силно емоционалното изказване, че е "много гнусно  в очите на обикновените хора да вземеш публични пари и да направиш една китна къща за себе си". 

Тук обаче се получи странно разминаване с въпроса на водещия, който го попита "дали не е вулгарно политици и висши длъжностни лица да си строят вили  севропейски средства" - Дончев вече го беше и "задал" малко преди това, и сам беше отговорил на него. 

Наложи се обаче да отговори втори път, като потвърди, че наистина това е "много вулгарна" практика.

"Вулгарно е, вече се проверяват всички къщи", каза вицепремиерът. 

Той уточни и какви ще последва от проверките.

"Ако някои не са използвани по предназначение, парите ще бъдат върнати. В някои случаи - до сто процента. тези пари ще бъдат събрани в отделна сметка в Министерство на земеделието. И ако Европейската комисия шима претенция към нас, ще бъдат върнати", обеща Дончев.