София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Управляващата коалиция в Румъния се разпадна

АЛДЕ напусна коалицията

Управляващата коалиция в Румъния се разпадна

АЛДЕ напусна коалицията

9 месецаПолитика 8 Боряна Райчева


Политическата криза, която кипи в Румъния през последните два месеца, избухна в понеделник, 26 август, когато партията Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) реши да напусне управляващата коалиция. Това оставя Социалдемократическата партия (ПСД) сама в правителството, с много крехка подкрепа в парламента. Освен това ALDE, която обяви, че ще сключи съюз с партията на бившия премиер Виктор Понта, Про Румъния, може да реши да подкрепи вот за недоверие, което ще бъде внесено от основната опозиционна партия - Националната либерална партия (PNL), според политически източници, цитирани от Mediafax.

В понеделник министрите от АЛДЕ решиха подадат оставка от правителството начело с премиера Виорика Данчила. Онези, които не се съобразят с решението на партията, ще бъдат изключени, съобщи президентът на АЛДЕ Калин Попеску-Таричану след заседанието на партийното ръководство. Министърът на енергетиката Антон Антон, министърът на околната среда Гратиела Гаврилеску и министърът за връзката с парламента Виорел Илие вероятно ще напуснат кабинета, но новоназначеният министър на външните работи Рамона Манеску заяви, че ще остане част от екипа на Данчила.

Междувременно премиерът Виорика Данчила заяви, че ПСД ще продължи да управлява с каквато и да е подкрепа от депутатите от АЛДЕ и Pro Romania. Лидерите на ПСД вече предложиха номинации за нови министри, които да заменят членовете на кабинета на АЛДЕ, които ще напуснат. Министърът на икономиката Никулае Бадалау също ще поеме временно изпълняващ длъжността министър на енергетиката, а министърът на водите и горите Йоан Дайнс ще изпълнява функциите на министър на околната среда.

Лидерът на АЛДЕ Калин Попеску-Таричану ще се оттегли от поста президент на Сената, който е заемал през последните пет години. Той също реши да се оттегли от президентската надпревара, тъй като неговата партия ще сключи съюз с Pro Romania, партията на бившия премиер Виктор Понта и ще подкрепи кандидатурата на бившия евродепутат Мирча Диакону, румънски актьор, който обяви през уикенда, че ще се кандидатира на президентските избори като независим.

ПСД реши да подкрепи премиера Данчила за президентските избори, което доведе до конфликта с АЛДЕ, тъй като президентът на АЛДЕ Калин Попеску-Таричану искаше да бъде единственият кандидат на коалицията в президентската надпревара.

Pro Romania, партия до голяма степен от бивши членове на ПСД, които напуснаха поради конфликти с бившия лидер Ливиу Драгнея, вече обяви в понеделник, че ще подкрепи кандидатурата на Мирча Диакону, според G4Media.ro. Про Румъния оказва натиск върху
АЛДЕ през последните седмици да напусне управляващата коалиция, ако иска да влезе в политически съюз. На изборите за Европейски парламент в края на май Pro Romania получи по-висок резултат от ALDE, който не успя да премине прага от 5%.

Румъния провежда президентски избори през ноември.