София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

УРОЦИТЕ ОТ НЮРНБЕРГ: 75 години по-късно (ВИДЕО)

В руската столица Москва се проведе международна конференция за процесите в немския град

пропускане
3 годиниИстория 14 Мирослав Митков

Преди 75 години приключва един от най-страшните епизоди в човешката история досега - Втората световна война. 
На 20 ноември 1945 г. в 10:00 ч. в германския град Нюрнберг стартира международен процес срещу основните нацистки военни престъпници от европейските страни.
До октомври 1946 г. този процес обобщава тъжните резултати от най-страшната война в човешката цивилизация. На съд отиват основни нацистки престъпници на Германия: Гьоринг, Хес, Рибентроп, Борман и много други.
Почти целият управляващ елит на Третия райх - най-висшите военни и държавници, дипломати, големи банкери и индустриалци - сядат на подсъдимата скамейка.
След работа, продължила почти година, на 30 септември - 1 октомври 1946 г. е обявено решението на Международния съд.
"Обвинявам ги в това, че започвайки втора световна война, наршавайки основните начала на международното право и договорите към него, нацистите, превърнаха войната в оръжие за масово изтребление на мирни граждани, в оръжие на грабеж, насилие и обир. Обвинявам подсъдимите в това, че обявявяйки се за предтавители на измислената от тях раса на господството, в съда, където беше тяхната власт, създаваха режим на произвол и на тирания" казва по време на самите процеси в Нюрнберг главният прокурор на СССР.
За самия процес е написано и пренаписано много. Ако изтъкнем най-важното - това е чувство на несигурност и ще бъдат ли съюзниците последователни? Ще има ли достатъчно решителност, за да бъде справедливо и да се предаде не само тежка присъда на нацистите, но и да се гарантира, че решенията на Съда на нациите ще останат занапред. 
75 години по-късно Москва отново обръща поглед към изминалите преди десетилетия събития. Причината - според Кремъл има опити историята да бъде пренаписана. 
История трябва да помни, единодушни са историците. Историята учи, казват също те. Какви обаче са уроците от процесите в немския град Нюрнберг?
Международният научно-практически форум, която се състоя в Музея на Победата в руската столица, беше открит от президента на страната Владимир Владимирович Путин.
"Преди 75 години, половин година след великия разгром над нацизма, започна съдебен процес, който прикова вниманието на целия свят. Безпощадният хитлерски режим, който започна престъпната война, който извърши чудовищни злодеяния, които все още не бяха познати за историята, беше победен. Но беше невъзможно само с това да се постави точка - триумфалната военна победа трябваше да бъде завършена чрез политическото, юредическото и нравственото осъждане на нацизма и неговата смъртносна идеология"обърнана се към стотиците участници руският държавен глава в самото начало на форума.
Участие в конференцията взеха представители на над 30 страни от света. На нея присъства и българска делегация. Руският външен министър Сергей Викорович Лавров се обърна чрез видео връзка към тях.
"Нюрнбергският процес стана площадка за всестранного усмисляне на юридическата и идеологическата трагедия на втората световна война, също така, за да погледенем в бъдешето чрез уввърждаването на идеалите на хуманизма и осъзнаване на причините, които принесоха за неговото тотално отричане", каза първият дипломат на Русия Сергей Викторович.
Главният прокурор на Руската федерация Игорь Викторович Краснов беше един от лекторите на конференцията. Присъстваха главни прокурори и други представители на съдебната система от други държави.
"Необходима е законодателна уредба за въпроса на увековечаването на паметта на мирното население на Съветския съюз, което е претърпяло изгнанието и изртеблението през периода на Великата отечествена война. Трбва да се внесат изменения в приетия още преди 25 години Федерален закон за увековечаване на паметта на съветския народ във Великата отечествена война, насочен към законодателното постановление на неприкосновеността на международното право, признато от нюрнбергския международен военен трибунал. Да се узаконят понятия като нацизъм, фашизъм и геноцид на народа над Съветския съюз. Да се забрани пропаганда на нацизма, да се щаити изторичекста истина в противодействие срещу фалшификацията на историята" заяви категорично обвинител номер едно е Русия
"Уроците на Нюрнбер - това са уроците на живота и те са важни винаги. Принципите на Нюрнберг действат и днес, ще действат винаги без значение в какво време живеем. За съжаление от тогава минаха десетилетия и невинаги тези принципи са били погазвани", заяви главният прокурор на Италия.
Над 15 хиляди процеса, осъждащи нацисткото наследство, са преминали до този момент по света. Въпреки това в самата Германия дълго време отношението към Нюрнбергския трибунал е отрицателно. Той се възприема изключително като „процес на победителите“. Всичко се промени по-късно - от средата на 60-те години нататък. 
В момента съдебните процеси срещу нацистки престъпници все още продължават, въпреки че очевидно са на последния етап. През последните 10 години най-забележителните бяха три от тях: над Иван Демянюк, украински пазач в Собибор (2011 г.), Оскар Грьонинг, работещ в Аушвиц (2015 г.), и процесът срещу Бруно Дей, пазач в концлагер Щутхоф, който все още продължава.
Уроците от Нюрнберг трябва да бъдат запомнени. Историята съди. Ние можем само да се учим.