София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Виетнам: Русия остава най-важният партньор и приоритет в политиката

Сергей Лавров отбеляза, че Виетнам е ключов партньор на Русия в рамките на АСЕАН
33 сПолитика 315 Николай Трифонов

Прогресивното развитие на отношенията с Русия е приоритет за Виетнам. Това заяви виетнамският министър на външните работи Буй Тхан Шон на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Ханой, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Искам да ви уверя, че Русия винаги ще остане най-важният партньор и основен приоритет в политиката на нашата държава", заяви виетнамският министър.

По негови думи прогресивното развитие на връзките между Русия и Виетнам и решението те да бъдат издигнати до нивото на стратегическо партньорство отговаря на интересите на народите на двете страни.

"Дълбоко съм убеден, че високото ниво на политическо доверие и дългосрочният интерес към развитието на нашите отношения ще продължат да се засилват", добави той.

От своя страна, Лавров отбеляза, че Виетнам е ключов партньор на Русия в рамките на АСЕАН и на други процеси на евразийския континент.

"Както казахте, отношенията ни се основават на обща история и борба за справедливост. Сега международната обстановка се развива по такъв начин, че отново са необходими обединени усилия за отстояване на международното право, принципа на суверенно равенство на държавите и ненамеса в делата им", добави Лавров.

Руският външен министър започна посещението си в Ханой с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите герои. При пристигането си в министерството на външните работи на Виетнам той остави послание в книгата за гости, в което отбеляза, че служителите на виетнамското външно министерство заедно с руските си колеги "отстояват справедливостта в световните дела въз основа на принципите на устава на ООН".

"Нашата славна съвместна история укрепва усилията за предотвратяване на неоколониалния диктат в отношенията между държавите", написа също Лавров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!