София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Йордан Цонев: В условията на продоволствена криза властта не подкрепя селското стопанство

Депутатът от ДПС заяви, че правителството няма никакво желание да води диалог с опозиционните партии и с другите организации
8 сПолитика 198 Христина Владимирова

„Обявените днес от правителството антикризисни мерки са закъснеели и нямат фокус“, каза Йордан Цонев. 

Според него мерките не са достатъчно таргетирани и с ясни цели, за да отговарят на ситуацията, в която се намират и бизнесът, и хората. Цонев смята, че по-голямата част от мерките са насочени към потреблението, което ще стимулира инфлационните ефекти. 

„Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство като фокус, който трябва да бъде най-ясно застъпен“, заяви депутатът от ДПС. 

„Ние – в условията на продоволствена криза, не подкрепяме нашето селско стопанство“, категоричен е той. „Какво направиха още преди два месеца всички останали страни? Огромни пакети във Франция – само за селското стопанство, в Испания, в Италия, в Германия за фермерите. В Испания пакетът е от 16 млрд. евро, по-голямата част от който е за селското стопанство“, подчерта Цонев, като припомни, че Испания е страната, която има втори или трети най-голям дълг в Европа, но по думите му „взема адекватни мерки, за да спаси цели свои браншове“. 

Цонев информира, че ДПС е провело среща с всички браншови организации от селското стопанство. „Проведе още през април разговори и с работодателските организации. Имаме абсолютно готов пакет от мерки и чакаме само да се отвори бюджетната процедура, за да ги внесем. Защото предложенията ни засягат бюджетни разходи“, заяви той. 

Според заместник-председателя на ДПС правителството няма никакво желание да води диалог с опозиционните партии и с другите организации. „И животновъди, и растениевъди ни казаха, че кабинетът няма никакъв диалог с тях“, съобщи той. „Казаха ни, че в момента се закриват цели ферми, животните се колят и продават. Една ферма се възстановява средно между 5 и 10 години. И в условията на тази жестока продоволствена криза, която се задава, ние нямаме и един лев фокус към селското стопанство“, каза Цонев. 

„Всички мерки ще бъдат проинфлационни, до голяма степен това е неизбежно. Но все пак можеше да не се изземват част от средствата под формата на данъци и сега да се връщат, защото така се включват в цените на продуктите, които хората консумират“, заяви председателят на Бюджетната комисия в НС. Той отново даде пример с Франция и Испания, „където се предвижда точно това – данъчно облекчение, за да не се изземват парите един път от хората, да се трупат, примерно, в енергопроизвеждащите дружества и да се вземат оттам, за да се върнат към хората и бизнеса“. 

„Нашето отношение е по-скоро отрицателно“, заяви Цонев, тъй като това са „закъснели мерки без фокус и без ясна програма“. 

„В управляващите има усещане за самодостатъчност. В такава криза обаче никой не си позволява да действа сам“, каза в заключение Йордан Цонев. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!