София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Йоргос Герапетритис: Преспанското споразумение не може да бъде променяно едностранно

„За мен е важно да спазваме договорените неща''

18 дниПолитика 19 Кристияна Стефанова

„Преспанското споразумение е международно ратифицирано споразумение и не може да бъде променяно или преразглеждано едностранно“.

Това заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис в ефира на гръцкото радио "Talk radio 98.9".

„Това, което винаги подчертаваме, е, че независимо от идеологическите и политическите несъгласия, които може да има новата власт в Северна Македония към Преспанския договор, той е международен договор, който е ратифициран. Не се променя или преразглежда едностранно от страните. Той представлява много основна точка, върху която са изградени международните отношения на РСМ. Разбира се, че ЕС оценява въпросите от Преспанското споразумение и пълното и последователно прилагане и затова смятам, че политическото ръководство на РСМ ще оцени тези въпроси и ще се съобрази с изискванията от Преспанското споразумение“, каза Герапетритис.

Топ дипломатът добави, че Гърция от своя страна следи за последователното прилагане на споразумението и напомни за резервите, които сегашните управляващи в Атина са имали спрямо споразумението.

„За мен е важно да спазваме договорените неща, не защото сме съгласни с договореното, а защото това е споразумение за приемственост и стабилност и в никакъв случай не можем да създаваме едностранна рамка, върху която ще се развиват политическите кариери“, заяви главата на гръцката дипломация.

Освен това той за пореден път категорично отрече появилите се в гръцките медии информации, че е участвал в изготвянето на Преспанския договор, като отбеляза, че не е знаел нито ред от текста преди публичното му обявяване.

БГНЕС припомня, че на церемонията по встъпването си в длъжност новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име на страната. По този начин Силяновска наруши Преспанското споразумение и предизвика ескалация в напрежението между Скопие и Атина. Постъпката ѝ предизвика остри дипломатически реакции от реди западни държави. Гърция, на свой ред, заяви, че неспазването на споразумението може да доведе до блокиране на европейската интеграция на Скопие./БГНЕС