София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Журналисти загинаха при експлозия на заложена пехотна мина в Азербайджан

"Призоваваме международната общност да не си затваря очите", заявиха от посолството

„Според съвместна информация на Главната прокуратура и Министерството на вътрешните работи на Република Азербайджан, сутринта на 4 юни 2021 г. превозно средство, превозващо членове на снимачен екип, е попаднало на противотанкова мина на пътя в с. Сусузлуг, област Келбеджер. В резултат на експлозията са загинали двама членове на снимачния екип - операторът на Азербайджанската телевизия Сираж Абишов и кореспондентът на Азербайджанската държавна новинарска агенция Махарам Ибрахимов, както и представителят на областната изпълнителна власт Ариф Алиев, - а четирима души са ранени.“. Това съобщиха от посолството на Азербайджан.

„Азербайджан непрекъснато повдига на международно ниво въпроса за умишленото и мащабно поставяне на противопехотни мини от Армения на териториите на Азербайджан в грубо нарушение на международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г.

Този инцидент в Келбеджер още веднъж показва, че мините в този район са умишлено поставени от Армения по време на принудителното ѝ изтегляне след контранастъпателните операции на въоръжените сили на Азербайджан. Целта е да се нанесат възможно най-големи щети на Азербайджан и да се създадат допълнителни пречки за цивилното население, което се завръща по домовете си.

Припомняме, че група на въоръжените сили на Армения беше задържана при навлизане на територията на Азербайджан в посока Келбеджер и извършване на провокация, насочена към поставяне на противопехотни мини по пътищата на района. Това за пореден път потвърждава, че Армения продължава да представлява сериозна заплаха за живота и сигурността както на военни, така и на цивилни и това влошава ситуацията в региона. Това поведение на Армения продължава да бъде основна пречка за постигането на мир, сигурност и сътрудничество в региона.

Армения носи цялата отговорност за жертвите сред цивилното азербаджанско население, причинени от противопехотни мини, докато изпълняват своите задължения.

Призоваваме международната общност да не си затваря очите за грубото нарушаване на международните задължения на Армения, включително политиката на умишлено поставяне на противопехотни мини, както и да изисква от Армения да изпълнява задълженията си по международното право.

От своя страна Азербайджан ще предприеме всички целесъобразни действия, включително правни мерки, за да гарантира мира и сигурността.“, се посочва в позицията на мисията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!