София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДЕЦАТА СЕ ЗАПОЗНАХА С ОПАСНОСТИТЕ НА ПЪТЯ

ПИЛОТИТЕ НА ХЮНДАЙ РЕЙСИНГ ТРОФИ УЧАСТВАХА В СОЦИАЛНА ИНИЦИАТИВА

9 годиниМоторни 6 Телевизия Евроком

Пилотите на Hyundai Racing Trophy взеха участие в социалната инициатива „Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят“ преди церемониалния старт на рали „България“. В рамките на 46-ото издание на престижното състезание ще се проведе и вторият кръг от едномарковия шампионат. В първия ден на състезанието стартираха два екипажа – победителят от първия кръг на рали „Твърдица - Елена“ Григор Григоров с навигатор Янаки Янакиев и Дочо Цвятков с ко-пилот Линда Багерова.

Кампанията за безопасността на пътя се проведе на централния площад пред Община Самоков. Специални гости на събитието бяха  ст. инсп. Любомир Рангелов, пилотите - Екатерина Стратиева и Крум Дончев и пилотските екипажи на Hyundai Racing Trophy - Дочо Цвятков с Линда Багерова и Григор Григоров с Янаки Янакиев. Целта на социалната инициатива е посланието за безопасност на пътя да достигне до подрастващите младежи чрез професионалистите от автомобилния спорт. Заедно те обясниха пред присъстващите деца, че състезанията и високата скорост се провеждат в обезопасени и контролирани участъци и колко е важно да се внимава на пътя и да се спазват правилата за движение.

Спомням си, когато бях малко дете и гледах рали „Албена“. Толкова много исках да бъда като пилотите. Но с годините наистина разбрах, че безопасността е най-важното. На състезанията слагаме каски, колани, имаме ролбари, които ни обезопасяват.“, заяви Екатерина Стратиева и призова децата да се присъединят към нея и да нарисуват начина, по който си представят безопаснотта на пътя. Миналата година Екатерина Стратиева с навигатор Кармен Поенару спечели Дамския Европейски рали шампионат (ERC) за 2014 г. на FIA.

 „Когато бях малко дете бях футболист, но истинската ми страст беше автомобилизмът. Мечтаех, защото не знаех дали някога ще имам възможността и аз да се кача на състезателен автомобил. От 1999 година се състезавам.Моят призив към децата е: Мечтайте – не се страхувайте! Аз мечтаех и ето, че мечтата ми се превърна в реалност!“, заяви Крум Дончев – победител в Европейския рали трофей на FIA за 2014 г.

 Екипажите на Hyundai Racing Trophy имаха възможността да демонстрират пред децата състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1.

Колите на Hyundai Racing Trophy са по-различни от стандартната. Взети са всички мерки за безопасност, така че колата да бъде лесна за употреба.Има ролкейдж, който предпазва при злополуки и катастрофи.“, коментира победителят от първия кръг на едномарковия шампионат Григор Григоров.

Пилотът Дочо Цвятков каза, че се надява всички около отсечките да успеят да усетят адреналина, който автомобилният спорт носи.

Страхотно е, че децата се интересуват от автомобилизъм и ни харесват. Много съм развълнувана, защото много харесвам рали „България“. Ще бъде много трудно, отсечките са дълги, но съм сигурна, че ще бъде и много забавно.“, допълни навигаторът Линда Багерова.

Преди старта на първия етап от рали „България“, екипажите коментираха отсечките и състезателните си автомобили Hyundai i20 Coupe R1.