неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Хакерът целял разклащане на правителството или държавата

      „Ако атаката е отвътре, тя цели да клати правителството, ако е отвън, целта е по-скоро да клати държавата.“, това заяви пред  bTV вицепремиерът Томислав Дончев.
       
      По думите на Дончев през годините са правени одити на всички критични системи, както и тестове, които да изпитват именно сигурността. Не трябвало да се забравя обаче, че по отношение на НАП, данните там не просто се събирали, ами и самата агенция предоставяла електронни услуги на гражданите. Именно това правело информацията там особено уязвима.
       
      Вицепремиерът обясни и че не опитва да каже, че всичко необходимо за запазване на данните е било на 100% извършено, но допълни, че битката за киберсигурността никога не приключва.
       
      Дончев допълни, че опити за кибератаки има поне няколко пъти седмично и че само след разбиването на НАП са направени 4-5 нови  опита за атаки срещу различни държавни институции.
       
      Според вицепремиера трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и да се прецени потенциалът да се  се злоупотребява с тях. В самата кибесигурност пък трябвало да с вложат повече пари, категоричен беше той. 
       
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ