събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      София с титла „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

      Loading the player...

      Три основни приоритета обявиха в дейността на София като „световна столица на спорта“ през 2024 г. Титлата бе спечелена благодарение на иновативността и добрите практики, въведени от града като „европейска столица на спорта“ през последните 8 години, съобщават от Столична община.

      София ще е домакин на Петата световна среща за спорта през 2024 г.

      На пресконференция днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщиха, че програмата на Фондацията през следващата година се базира върху три основни направления:

      – осигуряване на повече възможности за спорт, за активен и здравословен начин на живот, чрез нови основни, партньорски и съпътстващи събития, които за следващата година са общо 312.

      – засилване социалната роля на инициативата с повече активности със социална ангажираност с цел предоставяне на възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи

      – преструктуриране на значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата и спортна инфраструктура на Витоша и околните планини.

      „Ученическият спорт и спортът за всички са сред постоянните приоритети на Столична община. Инициативата „столица на спорта“ позволи да предоставим повече възможности в това отношение. За последните 4 години в града ни се състояха 1380 спортни събития, които увлякоха над 4 милиона души. Само Фондацията „София – европейска столица на спорта“ организира за този период 534 активности и още толкова съпътстващи събития. Много спомогна и Програмата за директно финансиране на спортните клубове, както и промените в наредбите, стимулирали повече инвестиции в спортната база. Надявам се следващият кмет да продължи тази политика по отношение на спорта за гражданите и гостите на нашия град,“ заяви Йорданка Фандъкова.

      Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев изтъкна все по-мащабната дейност и предоставянето на повече възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи. „Столична община издейства спортната база да бъде ползвана безплатно от децата със специални нужди. Важно е отношението към спорта, който формира много полезни качества в практикуващите го,“ каза още Георгиев, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.
      Като световна столица на спорта през 2024г. София има три приоритета -  Портал на Столичната Община - Портал на Столичната Община

      През 2024 София, като Световна столица на спорта, ще е домакин и организатор на “5-а Световна среща за спорта“ (5th World Meeting in Sport). В нея ще участват представители на спортни организации и структури от цял свят, като ще бъдат разисквани широк обхват от теми и проблеми в сферата на спорта, активния начин на живот и превенцията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ