петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Еврокомисията образува ново дело срещу България

      Европейската комисия съобщи на 18 октомври, че е открила ново дело за нарушение срещу България и придвижва производството по друго дело като част от последния си пакет за нарушения.
      Новият случай се отнася за това, че България не е транспонирала правилно Директива (ЕС) 2010/64 относно правото на устен и писмен превод в наказателното производство.
      Тази директива е част от пакет от правила на ЕС, приети за създаване на общи минимални стандарти, гарантиращи, че правата на справедлив съдебен процес на заподозрените и обвиняемите лица в наказателни производства са достатъчно защитени в целия ЕС, каза Комисията.
      „Комисията счита, че българските национални мерки за транспониране не отговарят на изискванията на директивата по отношение на правото на устен превод, правото на писмен превод на основни документи и обхвата на директивата, тъй като съгласно българското законодателство заподозрените, които не са задържани, не да се възползват от правата, предоставени съгласно директивата“, казаха от ЕК.
      Този случай идва, след като миналия месец Комисията откри нова процедура за нарушение срещу България за нетранспониране на директива, която има за цел да засили презумпцията за невиновност и правото на присъствие на съдебния процес в наказателното производство.
      Официалното уведомително писмо дава на България два месеца за отговор или Комисията може да ескалира случая, като изпрати мотивирано становище, вторият етап от процедурата за нарушение.
      Комисията заяви, че предприема точно тази стъпка във връзка с текущата процедура срещу България за неправилно транспониране на правилата на ЕС за теста за пропорционалност.
      Директива (ЕС) 2018/958, която ЕК описва като „един от ключовите инструменти за предотвратяване на неоправдани ограничителни национални правила“, изисква всички нови или изменени национални правила, засягащи професионалистите, да бъдат предмет на задълбочен анализ на пропорционалността преди тяхното приемане и подкрепени с доказателства.
      България разполага с два месеца, за да отговори на аргументите, изложени от Комисията в мотивираните й становища, в противен случай Комисията заяви, че може да реши да заведе делата пред Съда на Европейския съюз.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ