сряда, 02.10.24
21.2 C
София
23 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      БЛС: Над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани

      Над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани – не могат да изписват електронни рецепти, включително всички медици от Спешна помощ, твърдят от Българския лекарски съюз.

      От издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни са анулирани 5 000. В Националната здравно-информационна система има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти. 

      Причина за реакцията на съюза е рязкото прехвърляне изцяло на електронни рецепти и затрудненията от бързата промяна от хартиен на електронен носител. От лекарската организация определят ситуацията като хаос, защото се дигитализира не само електронната рецепта, а цялата база данни на пациентите.

      „Считаме, че отговорните институции трябва да предприемат спешни действия за разрешаване на проблема, в противен случай си запазваме правото на протестни действия и възможността да защитим правата на лекарите и пациентите по съдебен път“, се изтъква в позицията.

      Според БЛС задължителните е-рецепти водят до огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти заради липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др. Вследствие на това имало искания от пациентите и натиск за промяна на терапията на пациента от страна на фармацевта.

      От БЛС се обявяват в подкрепа на дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта, но предлагат това да стане постепенно.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ