събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      След разрушителните наводнения ЕС съди Гърция за това, че не е преразгледала плановете за рискове

      Европейската комисия заяви в сряда, че предявява иск срещу Гърция пред Върховния съд на ЕС за това, че не е преразгледала своите планове за управление на риска от наводнения, ключов инструмент за страните от ЕС да се подготвят срещу наводнения.

      Действието идва пет месеца след като най-големите дъждове в Гърция наводниха Тесалийската равнина, унищожавайки посевите и добитъка и повдигайки въпроси относно способността на средиземноморската страна да се справя с все по-променлив климат.

      Съгласно правилата на ЕС, страните трябва да актуализират веднъж на шест години своите планове за управление на наводненията, набор от мерки, целящи да им помогнат да намалят рисковете от наводнения за човешкия живот, околната среда и икономическите дейности.

      Гърция беше официално уведомена от Комисията миналата година, че трябва да финализира своите планове за управление, но страната досега не е прегледала, приела или докладвала своите планове за управление на риска от наводнения, се казва в изявление на Комисията.

      „Комисията счита, че усилията на гръцките власти до момента са били недостатъчни и следователно предявява иск срещу Гърция в Съда на Европейския съюз“, се добавя в него.

      Миналия месец Комисията съди България, Кипър, Испания, Ирландия, Малта, Португалия и Словакия за неспазване на съответните им задължения за докладване.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ