четвъртък, 19.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      Бившият премиер на Малта Джоузеф Мускат пледира за невинен по дело за корупция

      Джоузеф Мускат, бивш министър-председател на Малта, пледира невинен по наказателни обвинения във връзка със сделка за приватизация на три държавни болници.

      Според местните медии, когато Мускат пристигнал в съда във Валета във вторник, той е бил посрещнат от голяма и шумна тълпа привърженици.

      Мускат – бивш евродепутат, който беше министър-председател от 2013 г. до 2020 г. –  бившият му началник на кабинета Кийт Шембри и бившият министър от кабинета Конрад Мици са сред обвинените след дългогодишно разследване на предполагаема корупция, когато три болници бяха продадени на групата Vitals Global Healthcare през 2016 г.

      В края на 2021 г. Times of Malta съобщи, че Мускат е получил 60 000 евро от Accutor AG, швейцарска компания, свързана с американската група Steward Health Care, която пое договора за болниците от Vitals Global Healthcare през 2018 г.

      Мускат, който е обвинен в пране на пари, измама и конспирация, както и в приемане на подкупи и корупция на публични длъжности, винаги е отричал да е извършил нарушение.

      Губернаторът на централната банка на Малта Едуард Скиклюна и вицепремиерът Крис Фиърн, които са служили при Мускат, също са изправени пред обвинения. Фиърн, който отрече да е извършил неправомерни действия, беше избран от Малта за следващата Европейска комисия и се смяташе за фаворит за заместник на Стела Кириакидес като комисар по здравеопазването след изборите за ЕС. След повдигането на обвиненията Фиърн подаде оставка от правителството и прекрати кандидатурата си за следващ еврокомисар на страната.

      Обвиняемите не са арестувани и съдебното производство във вторник беше първата част от съдебно дело, което може да продължи години.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ