неделя, 15.09.24
15.8 C
София
23 C
Пловдив
13.1 C
Варна
Search Suggestions

      Експедиция: Откриха бронзова статуя на „Титаник“ (СНИМКА)

      Бронзова статуя, невиждана от десетилетия и за която имаше опасения, че е изгубена завинаги, е сред откритията при нова експедиция до останките от потъналия кораб „Титаник“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

      Компанията публикува снимки, направени по време на експедицията. Те показват мястото и останките от корабокрушението от 1912 г.

      Мисията до отдалеченото кътче на Атлантически океан, където е потънал „Титаник“, е осъществена в момент, когато бреговата охрана на САЩ разследва инцидента от юни 2023 г. на батискафа „Титан“ – експериментален подводен апарат, собственост на друга компания. Тогава загинаха всичките петима души на борда, включително Пол-Анри Наржоле, който беше директор на подводните изследвания в RMS Titanic, припомня Асошиейтед прес.

      Откритията от мисията това лято „показват сладко-горчива смесица от запазване и загуба“, се казва в разпространено изявление на RMS Titanic. Акцент е преоткриването на статуята „Диана Версайска“, видяна за последен път през 1986 г., заявиха от компанията.

      По-тъжна констатация е, че значителна част от парапета, обграждащ предната палуба на „Титаник“, е паднала, съобщиха от RMS Titanic. Съоръжението е било на мястото си през 2022 г., допълват от RMS Titanic.

      „Откриването на статуята на Диана беше вълнуващ момент. Но сме натъжени от загубата на емблематичния парапет и от други доказателства за разруха, които само засилват ангажимента ни да опазим наследството на „Титаник“, заяви Томасина Рей от RMS Titanic.

      Екипажът е прекарал 20 дни на мястото и се е завърнал в Провидънс, Роуд Айлънд, на 9 август. Експертите са направили повече от два милиона снимки с най-висока резолюция на мястото, където са останките, заявиха от компанията.

      Специалистите също така са картографирали останките и района с отломките, което трябва да подобри разбирането на мястото, заявиха от RMS Titanic. Следващата стъпка е да се обработят данните, за да могат да бъдат споделени с научната общност и да се идентифицират „исторически значими и рискови артефакти за безопасно възстановяване при бъдещи експедиции“, се казва още в разпространеното изявление.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ